С кумова пита, бонбони и ракия юбиляри поканиха кмета на община Разлог да стане техен кум

  • Двойките ще празнуват заедно “златни” и “сребърни” сватби

Вече три десетилетия в навечерието на Деня на християнското семейство двойки от Разлог, които празнуват “златни” и “сребърни” сватби през настоящата година, се събират, за да споделят опита и емоцията от съвместния живот. Празникът е организиран от общинското дружество “Обреден дом” и община Разлог, каза на БТА Райна Рачева, директор на дружеството.


Празникът пресъздава младоженските традиции в Разложко. Най-младото семейство в града посреща “златните” и “сребърни” двойки с китка здравец, двойките минават под специална арка и се подписват в летописна книга, разказа Рачева. Златните юбиляри правят питка и запалват огън като символ на любовта и семейното огнище, който предават на „сребърните” юбиляри, а те от своя страна – на най-младата двойка от града. По традиция кметът на общината кумува на двойките, а всяка от тях получава брачни свидетелства, които имат морална стойност.
Празникът е много мил и вълнуващ, разказа директорът на Обредния дом в Разлог. Възрастните споделят опита си и пътя, който са извървели заедно, допълни Райна Рачева.

С кумова пита, бонбони и ракия, украсена с червен конец и здравец, юбилярите поканиха кмета на община Разлог да стане техен кум. Те спазиха традицията, която датира от векове, в четвъртък преди сватбата да се покани кумът, преди слънцето да е залязло.

Инж. Красимир Герчев и съпругата му Ирина ще кумуват на 125 „златни” и „сребърни” двойки от цялата община. Събитието ще се проведе на 16 ноември в ресторант „Мурата“ от 19,00 часа.