Най-хубавото и вкусно зеле в Югозапада е на дупнишкия пазар

Домашните чушки и домати са хит на дупнишкия пазар.
  • Софиянци тичат по магистрала „Струма“ да си купуват зеле от Дупница

  • Но си тръгват и с праз лук, и с домашни плетени терлъци и чорапи

 

Топлото и слънчево ноемврийско време, което се задържа в първата десетдневка от месеца, позволи на дупнишкия пазар все още да има от пресните градински чушки и домати от  Блажиево, Червен брег, Джерман и Яхиново, сподели блажиевката Боянка. Жената помага на сергията на дъщеря си Янка, която е земеделски производител на чушки в бобошевското село Блажиево.

Блажиевката Боянка помага на сергията на дъщеря си Янка.
Добринка Мицова предлага домашна зимнина и ръчни плетива.

Дупничани ударно слагат кисело зеле в каци и бидони и заравят лук по тераси и градини. На зеленчуковия пазар в Дупница може да си купите и жълт лук по 1,60 лв., орехи по 3 лв., български чесън по 6 лв., домашни чушки по 1,60 лв., домати от 1,60 до 2,60 лв., буркан спържа 800 мл – 14 лв., пърженица с  чушки за 5 лв., люти чушлета 3 лв. и др. вкуснотии. Най-големите привърженици на родните зеленчуци пазаруват рано още в 7,30 часа сутринта, когато производителите идват и редят стоката си.

Блажиевско зеле и праз лук на дупнишкия пазар
Изобилие от домашна туршийка, спържа, лютеница и др.
Сотир Христов от ХФК си купи зеле и лук за зимата.

Тогава се взимат най-хубавите неща, сподели Сотир Христов от ХФК, който със съпругата си напазарува чувал зеле и връзки лук за зимата. Удоволствие е да се пазарува на дупнишкия пазар, допълни Сотир Христов. Пенсионерката, медицинска сестра от родилно, Мария Милева също наложи бидон със зеле от пазара.  Една от атракциите на пазара е Добринка Мицова, отдавнашна  майсторка на домашни чорапи, вълнени терлъци, пуловери и жилетки. Красивите й плетива отдалече се виждат на дупнишкия пазар.