Пациенти с подписка НЗОК да заплаща консуматив за хемодиализа

До миналата година тези катетри са били безплатни, както е в ЕС

 

147 пациенти на хемодиализа от Университетската болница във Варна “Света Марина” организираха подписка с искане Здравната каса да плаща постоянните катетри, които се използват за вливанията. Проблемът е от 2018 г. Пациентите трябва да си плащат по 590 лв. В подкрепа на искането им за реинбурсация от Касата, федерация “Български пациентски форум” инициира петиция с мотива, че хемодиализата е дефинирана като животоподдържаща процедура в Европа и у нас. Подписки за това има в още три града в страната.

Пред “Хоризонт” Красимира Кръстева, пациентка и регионален представител на “Български пациентски форум”, заяви, че това е поредната несправедливост спрямо тях:

“До миналата година тези катетри бяха безплатни. Тези катетри са безплатни в Европейския съюз. Това, което ние знаем, е, че на 4-5 години се сменят. Това, което като отговор получихме първоначално от директора на Университетска болница, е, че тези катетри се заплащат в два варианта от миналата година. Единият вариант за здравно осигурени пациенти е 420 лева, а на пациенти без здравна осигуровка – 590 лева. На едното момче му сменят трети катетър – временен. Тъй като той няма възможност за постоянен, му сменят временните катетри, което е свързано с увреждане на съдовете”, каза Красимира Кръстева за искането на стотици пациенти на хемодиализа Здравната каса да покрива разходите за необходим консуматив, без който животоспасяващата процедура не може да бъде извършена./БНР