Протести против управлението в Ирак, Иран и Хонконг

Демонстрации има днес на различни места в Азия – в Ирак, Иран и Хонконг, и основната причина за тях е недоволство от управлението.

Антиправителствени протести доведоха до блокирането на основни пътища в Багдад и Басра след призив за стачка от страна на влиятелен ислямски духовник. Недоволните подпалваха гуми и използваха колела и рикши, за да възпрепятстват желаещите да отидат на работа.

“Ако няма държава, няма работно време. Докато не се отървем от последния корумпиран човек, няма да мръднем от тук.”

“Пристанища и рафинерии са под наш контрол. Така че когато те спрат работа, гласът ни ще стигне до Багдад. Целта ни не е да пречим на трафика или на хората. Полицията и армията вече ни сътрудничат”, зарекоха се протестиращи.

Най-малко 320 души бяха убити, а хиляди ранени след започналото на 1 октомври недоволство. Протестиращите са възмутени от масовата корупция, липсата на работни места и лошото качество на основни услуги, въпреки петролните залежи на страната.

В Иран трети ден се стига до сблъсъци с полицията след предизвикалото масово възмущение решение за повишаване на цената на бензина с 50 процента. Загинали са един цивилен и един полицай.

Продължават и ожесточените протести за демокрация в Хонконг. Там демонстранти се барикадираха в университет и хвърляха бензинови бомби, някои с катапулт, и изстрелваха стрели с лъкове срещу полицията, която използва сълзотворен газ и водни струи в отговор./БНР