150 състезатели и над 300 любители очаква Кюстендил за балканския и национален шампионат по маратон през 2020 г.

  • Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов награди най- добрите атлети на града – Емил Кръстев, Валерия Кадийска и Ралица Димитрова

  • Награда получи и дупничанката Йорданка Крумова за заслуги към атлетиката

 

 

Балканският и национален шампионат по маратон ще бъде най-голямото спортно събитие на община Кюстендил за 2020 г. Форумът се проведе на 20 септември. Очаква се участие в него да вземат състезатели от всички 21 страни – членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), на атлетическите клубове от цяла България, както няколко силни африкански, азиатски и европейски бегачи. Това бе обявено на специална пресконференция на БФЛА и община Кюстендил в парк-хотел „Кюстендил“.

Освен класическата маратонска дистанция (42,195 км) ще има състезания и на полумаратон – 21,1 км, 2 км за любители и занимания по „Детска атлетика“ на старт-финала, който е на централния площад “Велбъжд”. Трасето ще преминава през селата Граница, Багренци, Жабокрът и завършва в Кюстендил с обиколка около културно-историческите забележителности в града. В маратона се очаква да се включат около 150 състезатели и над 300 любители.

„Във всяко едно от селата ще има подкрепителен пункт с атракции – музика и хора, които ще подкрепят бегачите, защото е много важно за състезателите да получат подкрепа. По същото време на пл. „Велбъжд“ ще има миникрос 2 км и детска атлетика. Надяваме се този маратон да бъде един от най-силните в България. Има всички предпоставки конкуренцията на международния, балканския и националния шампионат по маратон да доведе до много силни резултати. Искаме това състезание да се превърне в емблематично за града и региона“, заяви Тони Бонов, координатор на маратона.

“Благодаря на домакините за това, че сме отново в Кюстендил. Отново, защото българската атлетика беше тука преди 30-ина години, и то с много сериозно присъствие, но след това Кюстендил почти изчезна от картата на българската атлетика. Искам да похваля сегашното ръководство на общината, че отново не само българската, но и балконската атлетика ще намери място тук. Надявам се, че с отличната организация и солидния награден фонд, осигурен от домакините от община Кюстендил, ще успеем да видим на старт участници от всички държави – членки на АБАФ, а и още елитни атлети“, заяви на срещата с медиите в Кюстендил Добромир Карамаринов, президент на БФЛА, първи вице на европейската атлетика и член на Съвета на ИААФ. Бюджетът за маратона в Кюстендил да бъде между 200 и 300 хиляди лева, което е по-скромно спрямо другите български маратони.

Зам.-кметът на община Кюстендил Радмила Рангелова благодари на БФЛА и АБАФ за възможността да организират заедно най-голямото атлетическо и спортно събитие в града за 2020 г.

„Благодаря на Цветелина Кирилова, че работи неуморно това да се случва. Специални благодарности на Добромир Карамаринов за подкрепата и честта нашият град да се нареди сред домакините на най-големите състезания на Балканите”, каза Радмила Рангелова.

Самата Цветелина Кирилова разкри, че е много развълнувана именно родният й град да стане домакин на балкански и национален шампионат по маратон. Тя разказа пред медиите накратко за спортната си кариера и хората, които са й помогнали да стане голям атлет. Кирилова благодари на всички, които организират събитието, и подчерта, че изключително важно е да се работи с децата от малки, като най-важни в този процес са родителите.

Наградата „Атлет на Кюстендил” спечели Емил Кръстев -шампион на 400 метра в зала на Държавното първенство за юноши и девойки до 16 години. Призовата тройка допълниха Валерия Кадийска и Ралица Димитрова. Председателят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов връчи почетни плакети на победителите.

По време на пресконференцията президентът на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов награди дупничанката Йорданка Крумова за заслуги към атлетиката. Тя е била учител по физическо възпитание и спорт в Механото в Дупница. Дипломирала се е като треньор в НСА.

 

Логото на маратона също бе представено на пресконференцията, като то съчетава бягането, планините, които ограждат долината, където е трасето, красивата природа и черешата, която се символ на Кюстендил.

Регистрацията за маратон “Кюстендил” бе представена и вече е отворена. Организаторите предлагат ниска регистрационна такса до Нова година: 10 евро за класическата дистанция (42,195 км) и 10 евро за полумаратон (21,1 км).

Маратон „Кюстендил“ се включва и в семейството на състезанията от движението „Рън България“.