“АПП ЛОТ 3.2.1” е изпълнителят на 13,2 км от АМ “Струма” през Кресненското дефиле

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски подписа решението за класиране на участниците в обществената поръчка за проектиране и строителство на отсечката от автомагистрала “Струма” в участъка между Кресна и Крупник. Това е платното в посока Кулата – София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. Избраният изпълнител е дружеството “АПП ЛОТ 3.2.1”. В него влизат българските дружества “Грома холд“, “Европейски пътища”, “Пътпроект” и “Водно строителство-Благоевград”, както и словашкото “Вахостав”. В участъка ще бъдат построени три тунела – „Симитли“ (211 м), „Ракитна“ (1135 м) и „Стара Кресна“ (1052 м). Съоръженията ще бъдат със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т.н. Ще бъдат изградени 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, както и 3 надлеза и подлеза.

Достъпът до трасето ще бъде осигурен чрез 3 пътни възела: „Полето“, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в автомагистралата в посока София; пътен възел „Мечкул“, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, както и включване в автомагистралата в посока София; пътен възел „Стара Кресна“, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, както и включване в автомагистралата в посока София. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство.

От Пътната агнеция не посочват каква е стойността на проекта. Основната част от парите ще бъде осигурена от Кохезионния фонд на Европейския съюз, като има и съфинансиране от българския бюджет.

На 8 ноември АПИ съобщи, че са отворени три ценови оферти за проектиране и строителство на новия път:

  • “ГБС-Инфраструктурно строителство” АД – 635 972 625.41 лв. с ДДС
  • Обединение “ГЕОПЪТ СТРУМА 3.2.1”, в което са: “Геострой” АД, “Пътстрой-92” АД, “Биас-М” ЕООД и “Илия Бурда” ЕООД – 504 037 616.93 лв. с ДДС
  • ДЗЗД “АПП ЛОТ 3.2.1”, в което са: “ГРОМА ХОЛД” ЕООД, “ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА” АД, “ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД” АД, “ПЪТПРОЕКТ” ЕООД и “ВАХОСТАВ-СК” а.с. – 599 999 903.90 лв. с ДДС.