Перничани готвят протест – искат съдебна отговорност от виновните за водната криза

Уведомлението за гражданския протест, разпространено във фейсбук.
  • Режимът влиза в сила от 18 ноември – вода ще има от 5 до 10 ч. сутринта и вечер от 17 до 22

    ч.

 

От 18 ноември Перник влиза във воден режим. В петък беше одобрен трети окончателен вариант за спиране на водата. Кметът Станислав Владимиров съобщи, че перничани ще имат вода от 5 до 10 ч. сутринта и вечер от 17 до 22 ч. Това предложение беше подкрепено от ВиК-Перник и от областната управа. Перничани пък заявиха, че готвят протест. Организацията тече в социалната мрежа. Протестът е насрочен за 20 ноември от 9 часа пред сградата на ВиК. „Ще се напише писмо до кмета с настояване за сезиране на прокуратурата относно случващото се с водата, както и ще бъде поискана оставката на сегашното ръководство на ВиК дружеството. В писмото също така ще поискаме търсене на отговорност от бившата вече кметица Вяра Церовска, както и от областната управителка Ирена Соколова. Писмото с тези искания ще бъде от името на протестиращите, като към него ще приложим и подписка с три имена и подпис от присъстващите. С подписката целим да заявим решителността си за търсене на отговорност от всички виновни за кризата”, написа в социалната мрежа Надежда Димова.

Прогнозите са, че режимът ще продължи около 5 месеца.
„Режимът е съобразен с разхода от 1 млн. кубически метра вода месечно, обясни кметът на града. Така Перник и околните села ще издържат 5 месеца с наличната вода от язовир „Студена”, дори и да няма валежи. Община Перник е готова да заведе дела срещу ВиК дружеството в града, ако то не спазва поетите ангажименти за часовете, в които трябва да осигурява питейна вода”, каза кметът. Според него режимът е можело да бъде избегнат, защото е имало и по-сухи години, в които не се е налагала подобна мярка.
„За един ден Перник ще може да изразходва 33 000 куб.м”, поясни Камен Каменов – бивш директор и дългогодишен главен инженер на ВиК. По думите му обаче е приета 80 на сто загуба на водата по мрежата. Специалистите прогнозират с 10-часовия режим разходът на вода да се намали наполовина спрямо днешния. Ако МОСВ разреши част от водата от Владайския канал да се насочи към язовир “Студена”, това би могло да облекчи режима, смята Каменов. Прави се проба и на водата от язовир “Осломе” край с. Ярджиловци, в който има 1 млн. куб.м вода. “Ако тя излезе добра, може да се направи бърз филтър и да се вземат 20-25 л/сек и да се подаде на гр. Батановци и селата Лесковец и Черна гора, където живеят 3500 души. При условие, че витошките водохващания могат да подадат повече вода, е възможно част от квартал “Църква” да се захрани с нея и пак да се намалят количествата от “Студена”. Ако се пусне в експлоатация водоизточник “Дарака”, ще се подаде вода за кв. “Варош”, което също ще облекчи режима”, твърди Каменов.
В понеделник се очакват пробите от язовир “Долна Диканя”. При добър резултат неговите води също ще се насочат към перничани.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Перник подготвя предписания за предприемане на хигиенни и противоепидемични мерки за всички учебни и детски заведения, съобщиха от институцията. РЗИ нареди на директорите да създадат условия за измиване на ръцете преди хранене и след използване на тоалетната в детските заведения. Необходимо е да закупят допълнителни съдове, снабдени с кранчета, също и да осигурят достатъчно резервна вода за санитарните възли.
Инспекцията задължи да се прави ежедневна дезинфекция на подовете в помещенията, на приборите, съдовете за хранене и чашите за вода след всяка употреба в детските заведения.
Независимо от бъдещото ограничаване на водоподаването РЗИ изисква неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция на тоалетните.
Детските заведения трябва да се снабдяват с необходимите количества минерална, изворна или трапезна вода за консумация от децата, отговаряща на нормативните изисквания.
Здравните инспектори ще следят стриктно за изпълнение на указанията, уточнява РЗИ.