Спасиха мъж от Самоков с над 1 кг тумор в мозъка

  • Божидар Етрополски е опериран над 8 часа от екип на болница “Свети Иван Рилски”, нуждае се от средства за лечение

Уникална операция даде шанс за живот на мъж с мозъчен тумор с тегло над 1 кг. 41-годишният мъж от Самоков е бил спасен след високорискова операция. Зад медицинското чудо стои екип на болница „Свети Иван Рилски“ в София – д-р Емануил Найденов – неврохирург, доц. Станимир Сираков – неврорентгенолог, д-р Марин Пенков – неврорентгенолог, и д-р Любомир Падарски – анестезиолог. Интервенцията е продължила осем часа. Подобни случаи с толкова голям тумор са само няколко в света. Божидар от години страда от главоболие, на което първоначално не обръща внимание. Преди две години главоболието става непоносимо, появява се отпадналост, зрението драстично намалява, а главата му видимо се деформира. Въпреки красноречивите симптоми диагнозата не е поставена веднага. „Беше му направен скенер, но лекуващият доктор или този, който разчете резултатите, му беше казал, че това нещо е само козметично. Дори се пошегува, че ако в един момент започне да му пречи на шапката, може да си направи пластична операция и просто ще го изпилят”, разказа братът на Божидар Кирил Етрополски.

Впоследствие лекарите, с които се консултира у нас и в чужбина, са категорични: болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Ако не бъде опериран обаче, лекарите не дават шансове пациентът да оцелее. Когато попада в болница „Свети Иван Рилски“, лекарите са в шок.

„Туморът е с размер, който заема цялата предна част на главата му. Самата диагноза, буквално и преносно, е изписана на челото. Трудно ми е да намеря обяснение и в момента все още го търся. Как е възможно това нещо да се случи в страна – член на ЕС? Подобни случаи са описвани само в Индия”, посочи неврохирургът д-р Емануил Найденов.

„Колебанието в мен дали да се поеме този риск беше почти до последния момент. Силата, която излъчваше Божидар, наречен от 7-годишния си син Железния човек, и неговото желание за живот ми вдъхнаха увереност. В момента, в който влязохме в операционната зала, всяко колебание изчезна”, допълни д-р Найденов.

По време на продължителната операция пациентът губи два литра кръв. На няколко пъти е между живота и смъртта. Днес Божидар е контактен и се възстановява. В момента провежда активна рехабилитация, започва да сяда и да се изправя до леглото. Най-страшното вече е минало и лекарите са оптимисти, че до седмица-две той ще бъде изписан от УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. След това ще бъде наблюдаван в продължение поне на година.


Нито лекарите, нито близките на Божидар обаче знаят колко пари ще струва лечението му. „Трудно е да се калкулира колко точно този пациент струва като разходи на болничното заведение. Ако гледаме на медицината от счетоводната й гледна точка, такива пациенти най-вероятно няма да бъдат лекувани никога”, коментира д-р Емануил Найденов. Той апелира към всички, които имат възможност, да помогнат на семейството на мъжа, който независимо от успеха на операцията още дълго време ще бъде “извън строя”. “Въпреки че е инвалид, той нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си”, споделя неврохирургът.
„Огромно благодаря на всички, които ни подадоха ръка”, каза Радка Етрополска, майка на Божидар.

Ако искате да помогнете, може да преведете средства по следната банкова сметка:

Дарителска банкова сметка в ОББ: Божидар Етрополски

BG16 UBBS 8448 4010 5014 13

BIC / SWIFT: UBBSBGSF

Основание: За операция