ГЕРБ и ОП предлагат Сотир Цацаров за шеф на КПКОМПИ

ГЕРБ и “Обединени патриоти” предлагат номинацията на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след среща с главния прокурор в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

„За нас е важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото това касае както интересите на българските граждани, така и интереса на страната, защото смятаме, че създаването на икономическа стабилност и среда, която е лишена и освободена от корупция, привлича инвеститори, днес фактите говорят в тази посока”, каза Дариткова.
Срокът за внасянето на кандидатури изтича утре – 20 ноември.
Преговорите с настоящия главен прокурор за номинацията са водени от депутата от ОП Емил Димитров-Ревизоро. Според него Сотир Цацаров е най-подходящ за този пост и кандидатурата му не е политическа.
„Цацаров искаше да остане в системата, в която е сега. Искаше да бъде сред семейството си. Намерихме аргументи, чрез които успяхме да го убедим, че имаме нужда от него”, добави Емил Димитров.
„Изборът падна върху г-н Цацаров и този избор е продиктуван на първо място от неговата професионална биография”, каза депутатът Явор Нотев.
Валентин Радев от ГЕРБ е убеден, че това е точният човек за това място.
Засега единственият друг официално обявен кандидат е от партия ВОЛЯ на Веселин Марешки. Те предлагат за поста депутата Симеон Найденов.

“Притежаваните от г-н Симеон Найденов безспорни високи професионални и нравствени качества, висше юридическо образование и дългогодишен юридически стаж, са сериозни аргументи да бъде предложен за заемането на висшата публична длъжност – председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество”, се посочва в мотивите на предложението, цитирани от пресцентъра на “Воля”.
В биографията на Найденов се посочва, че той е завършил юридическото си образование в Москва, а професионалната му кариера стартира в структурите на МВР във Варна. През 1998 г. е вписан като адвокат в Адвокатска колегия. От 2017 г. е народен представител в 44-то Народно събрание от ПП “Воля”, член е на Комисията по правни въпроси и на Комисията по борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.