Земеделското министерство ще си търси 80 млн. заради горски заменки

Земеделското министерство стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефициери за горски заменки, направени в периода 2007-2009 г. Става дума за 80 млн. лева от 103 сключени сделки, стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева в парламента. “Информираме ви за края на една сага, която започна с първия мандат на ГЕРБ. Това са горските заменки, извършени в периода 1 януари 2007 г. до края на януари 2009 г. С влизането на първия мандат на ГЕРБ тогавашния министър на земеделието информира прокуратурата за извършените заменки. Неправителствени организации бяха информирали и Европейската комисия започна проучване, представлява ли това неправомерна държавна помощ. В същото време с влизането на ГЕРБ в първи мандат с решение на Народното събрание бе наложен мораториум върху изключването на заменените горски територия от горския фонд и промяната на предназначението”, припомни хронологията Танева.

Тя посочи, че Еврокомисията се е произнесла, че извършените заменки представляват държавна помощ, която е неправомерна, и следва бенефициерите да възстановят полученото в повече. “В тази връзка обект на оценителска експертиза бяха поземлени имоти с обща площ над 110 хил. дка. От 132 договора в 103 е установена неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефициерите. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефициерите в тези 103 договора се равнява малко над 80 млн. лв. Днес МЗХГ изпрати уведомителни писма до тези бенефициери. До края на деня на страницата на министерството ще бъде качен списъкът на тези 103 бенефициери”, заяви още Танева.

“Ние ще настояваме държавата да си събере тези вземания от един период, в който беше извършен погром в това отношение. Този период има своето наименование. Неговото наименование е управлението на БСП и ДПС. Неслучайно ние не приемаме морални проповеди от тези две политически сили”, направи коментар и депутатът от ГЕРБ Тома Биков.