Безплатните ваксини против грип за пенсионери не стигат в Дупница

Кирил Дамянски
  • Д-р Лорета Николова: Надяваме се, че скоро ще ни бъдат доставени още

  • Георги Ангелов: Гоня настинките с ракия и чесън, но тази година реших да се ваксинирам

 

Доставените в Дупница противогрипни ваксини за пенсионери над 65-годишна възраст не са достатъчни, съобщиха лични лекари от града.
Както е известно, с решение на Министерския съвет беше приета национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, 2019-2022 г., чрез прилагане на безплатни ваксини срещу сезонен грип на лица над 65 години.
Всички хора, които са здравно осигурени и са навършили 65 години, могат да се имунизират безплатно срещу грип. Те трябва да се обърнат към личния си лекар, който ще направи заявка за ваксината и ще извърши имунизацията.
Оказва се обаче, че ваксините, които са осигурени на джипитата в Дупница, далеч не са достатъчни. От фирмата доставчик са уверили личните лекари, че предстои нова доставка, така че всички желаещи пенсионери да бъдат имунизирани.
„За съжаление ваксините, които бяха доставени на 19 ноември, не стигат. Отделно от това нашата област е една от последните, които бяха снабдени. Аз бях поръчала 100 ваксини, а получих едва 20. Имам пациенти, които редовно ми звънят още от септември месец насам и изявяват желание да се имунизират. Не мога да ги върна, след като от толкова време искат ваксина.

Альоша

Само се надявам скоро отново да има доставка, за да бъде удовлетворено желанието на хората. Но към настоящия момент ваксините не стигат и няма смисъл хората да се редят на опашки пред кабинетите. Ако получим още ваксини, ще ги уведомим”, коментира пред „Вяра” д-р Лорета Николова.
В дупнишката поликлиника поговорихме и с няколко пациенти. Ана сподели, че тя и цялото й семейство всяка година се подлагат на имунизации и са доволни от резултата.
„Всички у дома всяка година се ваксинираме против грип и това  ни помага. За щастие през последните години никой от семейството ни не е боледувал през зимата и го отдаваме на имунизацията. Затова и тази година отново и аз, и по-младите от фамилията ще се ваксинираме”, каза пенсионерката от Дупница.
Нейният съгражданин Георги Ангелов досега не е прибягвал до имунизация, но е взел решение, че тази година ще опита.
„Досега не съм си правил ваксина. Тази година обаче съм решил да опитам, пък ще видим дали ще ме предпази от грипа. Това, че не съм имал ваксина в минали години, не означава, че всяка зима съм боледувал. Напротив, имало е години, в които изобщо не съм се разболявал, дори и с лека настинка. Всяка сутрин си правя билков чай, а вечер си пийвам по 50-ина грама ракийка и това ме пази. Също така ям и доста чесън, който предпазва от вируси. Но мои познати ми споделиха, че са доволни от ваксините и реших, че тази година и аз ще си направя. Дано да има полза от това”, заяви пред „Вяра” Георги Ангелов.
На подобно мнение е и друг пенсионер от Дупница, който може би тази година за първи път ще се подложи на имунизация.
„Аз лично не си правя имунизация против грип. Но щом го рекламират и лекарите го препоръчват, явно е по-добре човек да се възползва от това. Замислям се и може би тази година ще се ваксинирам, защото гриповете са много опасни”, каза Кирил Дамянски.
„Преди години си правех ваксини и мога да кажа, че бях доволен. От доста време насам обаче не съм ходил за това при личния си лекар. Зимата се пазя от настинките и гриповете с чай и плодове. Иначе е хубаво, че са осигурили безплатна ваксина, защото те са скъпи, а повечето хора нямаме средства за това”, коментира пък Альоша.