Спасената от хърватския зоопарк мечка Сузана е щастлива в новия си дом в Белица

Мечката Сузана през лятото бе спасена от нелегално отглеждане в хърватски зоопарк. Тя вече е щастлива в новия си дом в Парка за танцуващи мечки в град Белица.
Сузана е сред най-новите попълнения в семейството на мечките в парка заедно с Веско. Припомняме, от години кафявият мечок Веско е бил отглеждан в Зоологическата градина в София, във вътрешно помещение на сектора за мечки, което не е можело да предложи най-благоприятните условия за неговото отглеждане.

Първоначално след извеждането й от клетката в зоопарка Сузана беше транспортирана в убежището за мечки в Кутерево. Тя обаче демонстрирала сериозни поведенчески проблеми заради дългите години, прекарани в тясното бетонно заграждение с не повече от 20 кв.м площ – крайно недостатъчно за представител на нейния вид. Заради неспокойното поведение на Сузана тя бе преместена  в Белица.

В Парка за танцуващи мечки в Белица, който „Четири лапи” управлява в партньорство с Фондацията „Брижит Бардо”, миналата седмица Сузана направи първите си стъпки във външното заграждение. Това е огромен прогрес за младата мечка и от „Четири лапи” информират, че тя вече е придобила увереност и доверие към гледачите в парка, които търпеливо се грижат за нея. Стъпка по стъпка тя е на път да се върне отново към естествено за вида си поведение и да живее пълноценен живот в условия, максимално близки до естествения й хабитат, казаха още от „Четири лапи”.