Марти Соколов от Сапарева баня спечели бронзов медал     от престижен международен турнир по шахмат

Малкият Марти Соколов за пореден път показа таланта си.
  • Представителят на ДШК „Марек” беше най-младият участник от всички 120 деца в надпреварата „Криле на интелекта”

Малкият шахматист Мартин Соколов от Сапарева баня спечели бронзов медал от силния международен турнир за юноши и девойки, който се проведе в Пловдив.
Надпреварата носеше името „Криле на интелекта” и в нея сили премериха 120 деца от България, Русия, Украйна и Турция. Силният международен турнир е с ранг на Държавно първенство и битките над черно-белите квадрати за разпределяне на медалите бяха много оспорвани.
Най-младият и единствен участник от Югозападна България беше именно Мартин Соколов.
В първия турнир по ускорен шахмат представителят на Детски шахматен клуб „Марек” показа изключително майсторство и съвсем заслужено си спечели бронзовия медал.
Във втората надпревара по класически шах Марти отново демонстрира своя талант и класа, но в последния решаващ кръг изгуби концентрация за момент, което му костваше победата. Когато той имаше дама и топ срещу гол цар на противника от Пловдив, вместо да обяви мат в един ход, докосна царя и главният съдия гросмайстор Лалев присъди реми, което лиши младия шахматист от медал и в този турнир.
Младият шахматист беше награден от организаторите на турнира, освен с бронзовия си медал, и с различни предметни награди за добрата си игра.

Младата надежда на Сапарева баня заедно с треньора и майстор на шахмата Сашко Пешев (вляво) и своя дядо Виктор Соколов (вдясно)

„Отдавам грешката, която Марти допусна, най-вече на умората. Все пак той е само на 7 години и игра цял ден, преди да участва в турнира по класически шах. Първият шампион на България на шах Георги Гешев беше казал: „Ако всичко виждаш, шампион ще станеш”. Грешките при шахматистите са нормално явление. Някои любители често ми задават въпроса дали световните шампиони правят грешки. Да, всеки шахматист прави грешки и печели този, който прави най-малко такива. Аз от собствен опит в дългата ми кариера като състезател знам, че има ситуации, когато по различни причини шахматистът не вижда „нормално” в даден момент върху шахматната дъска. Това са грешки на притъпено внимание, на психология и на различни странични фактори. Изказвам благодарност за огромната помощ и съдействие на кмета на Сапарева баня Калин Гелев и на председателя на Общинския съвет инж. Васко Маргин, който е и президент на ШК „Сапарева баня”. През новата състезателна година сме предвидили повече участие от вътрешния и международен спортен календар за повишаване класата на младия талант. Предстои ни още много работа за неговото професионално развитие, но съм сигурен, че той ще успее. Въпреки че е още много малък, той показва изключителен интелект и има много големи заложби. На тази крехка възраст той идва изключително редовно на тренировки и не е пропуснал нито една. Спазва всички указания толкова стриктно и е много трудолюбив, което със сигурност ще му се отплаща в бъдеще”, коментира доказаният майстор на шахмата Сашко Пешев, който обучава Марти в тънкостите на играта.
Както вече сме писали, Мартин Соколов е считан за един от най-големите родни таланти в най-интелектуалния спорт. Момчето от Сапарева баня спечели златото още при дебюта си на шахматната дъска. Това се случи на Държавното първенство за юноши и девойки в Пловдив миналата година. Тогава той беше едва на 6 години и с невероятното си представяне впечатли всички специалисти, които побързаха да му предрекат бляскаво бъдеще.