58-годишна жена почина при пожар в Сапарева баня

Къщата, в която се е разиграла трагедията.
  • Росица Тонкова заболяла психически, след като преди години баща й се хвърлил под влака в Дупница

 

58-годишната Росица Георгиева Тонкова загуби живота си при пожар, възникнал в дома й на ул. „Васил Петлешков” в Сапарева баня.

„В неделя около 19,40 ч е възникнал пожар в стая на къща в Сапарева баня, който е потушен от съседи. При последвалия оглед е открит трупът на 58-годишната обитателка на къщата. При извършения оглед на място от дежурна група на РУ-Дупница следи от насилие не са установени, по случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор”, съобщиха от пресслужбата при Областната дирекция на МВР-Кюстендил.

На портата бе поставен некролог на Росица, до който стои и некрологът на майка й.

Починалата е с психично заболяване. Познати на семейството й разказаха, че се разболяла, след като преди около 35 години бащата на Росица се самоубил. „Преди около 35 г. той беше сгазен от влак в Дупница, където тогава живееше семейството. Хвърлил се беше на релсите в района на тунела и от тогавашната милиция извикали Росица да разпознава трупа. Тялото обаче е било на парчета и от изживения ужас и стрес Росица се разболя. Преди това беше много добра като ученичка, завърши за детска учителка в Благоевград, даже поработи малко в една детска градина, но след като се поболя, престана да работи. След като се разболя, беше изоставена и от съпруга й. Разделиха се, а синът им беше в София.

Съседи на починалата са угасили пожара, но бяха пестеливи в думите си за нещастието.

Братът на Росица също се разболя психически. Майка им Елена се опитва да ги лекува, докато беше малко, гледаше и детето й.  Преди 20-ина години Елена, Росица и брат й се преместиха в Сапарева баня, откъдето е Елена. Майката се грижеше за Росица и брат й дълги години, но почина и те останаха сами”, разказаха познати на семейството. Съседите на починалата в Сапарева баня бяха изключително пестеливи в думите си. Някои от живеещите на улицата, намираща се в централната част на градчето, дори не знаеха за случилото се. „Истина е, имаше пожар. Починала е жената. Не ходете там, не притеснявайте хората”, казаха от намиращия се срещу къщата магазин.

Версиите за причината на пожара са, че починалата е запалила одеялото си или огънят е пламнал заради печка, с която се е отоплявала. Външно не личи, че в къщата е имало пожар.