Децата от неделното училище в Долна баня подариха на Поликарп икона на Света Богородица

  • Епископът отслужи в храма „Успение на Пресвета Богородица“ архиерейска света литургия

Архиерейска света литургия бе отслужена в храма „Успение на Пресвета Богородица“ в Долна баня за светата великомъченица Екатерина. С благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит светата литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С тържественото богослужение съслужиха ставрофорен иконом Йосиф Серев – архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, ставрофорен иконом Пламен Димитров, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Георги Георгиев, свещеник Атанас от Пловдивска епархия, свещеник Костадин Тренев, свещеник Емануил Димитров, дякон Лука Китин, дякон Георги Читалов, дякон Пламен Николов и дякон Сотир Христов. Молитвено участие в празничното богослужение взеха и Владимир Джамбазов – кмет на община Долна баня, както и Лиляна Драганова – председател на Общински съвет – Долна баня.

Храмът бе преизпълнен с благочестив народ, както и с много деца, които взеха участие в молитвеното тържество и архиерейско служение. Литургичните песнопения бяха изпълнени от храмовия църковен хор „Св. Йоан Рилски“. След светата литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна вярващите с житието на св. великомъченица Екатерина, както и вдъхнови изпълнилите храма да живеят във вярата, в добродетелния живот и да изпълват сърцата си с Божия благодат. Епископът благодари на архиерейския наместник, председателя на храма и на кмета на общината и общинското ръководство за духовните трудове и грижи за въздигането на подрастващите и народа пред Бога. Особено им благодари за тяхната сплотеност и добър пример за обществото. Приветствие към епископ Поликарп поднесе ставрофорен иконом Пламен Димитров, предстоятел на храма, който му благодари за посещението и изказа думи на благодарност, преди всичко към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за грижите, подкрепата и любовта, с които винаги ги обдарява. Децата от неделното училище при храма с ръководител Ива Тунчева – учител в Средното училище “Неофит Рилски”, поздравиха високия гост и вярващите в храма с програма рецитал и песнички, свързани с празника Въведение Богородично и така се вляха в инициативата на Софийска света митрополия във всички краища на епархията да има тържество за Въведение Богородично, който се отбелязва и като Ден на православната християнска младеж и семейство.

Епископ Поликарп получи от децата икона с образа на Света Богородица за спомен от енорията и неделното училище. На всички деца, за благословение и спомен, епископ Поликарп раздаде по една икона с образа на Господ Иисус Христос – „Добрият пастир“. Икона за благословение от името на Негово Светейшество получиха и всички вярващи християни, дошли в храма и почели неделния възкресен ден и празника на св. Екатерина. След тържественото богослужение епископ Поликарп посети манастира „Възнесение Господне“ в новото село Свети Спас в подножието на Рила планина, където бе запознат с възстановителните работи и бъдещите проекти за изграждането на стародавната света обител.