Фермери с 5000 трактора се подготвят да блокират центъра на Берлин

Хиляди трактори са се насочили към Берлин, като селскостопанските производители протестират срещу земеделската политика на правителството, предаде “Асошиейтед прес”.

Полицията съобщи, че се очакват 5000 трактора и 10 000 фермери да се включат в днешните протести срещу планираните разпоредби за защита на околната среда, които според тях налагат твърде големи ограничения.

Демонстрантите възнамеряват да блокират голяма част от столицата с бавно движещия се конвой от трактори, който ще се събере при емблематичната Бранденбургска врата.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел прие през септември серия от предложения, включващи по-строги ограничения за употребата на пестициди и хербициди с цел защита на някои видове насекоми, както и за използването на торове, за да бъдат предпазени подпочвените води.

Фермерите твърдят, че правителството трябва да работи с тях и неправителствените екологични организации, за да намери начини за опазване на околната среда, като едновременно с това се поддържа и конкурентоспособността на фермите.
Меркел покани лидерите на стачкуващите на преговори в началото на декември./БНР