Отиде си големият актьор Стефан Данаилов

На 76-годишна възраст си отиде големият театрален и филмов актьор Стефан Данаилов. Той е починал тази сутрин в 00.15 ч., съобщиха от Военномедицинска академия на БТА.

В последните години той страдаше от паркинсон и сърдечни проблеми, а преди време преживя онкологично заболяване. През лятото след падане Данаилов се подложи на операция на тазобедрената става. В началото на този месец актьорът беше приет във ВМА заради белодробен проблем.

Данаилов до последно играеше в театъра – участваше в постановката “Актрисата” от Питър Куилър в Народен театър “Иван Вазов”. В последните години той се появяваше по телевизията в сериалите “Фамилията”, “Стъклен дом” и “Столичани в повече”. Данаилов преподаваше в НАТФИЗ, където студентите смятаха за чест да бъдат напътствани от него, и беше известен измежду тях като “Мастера”. Той пое осмия си клас през 2016 г.

Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Когато влиза в казармата, харесва униформата на отзован от флота войник, и самият иска да отиде във флота, но така и не го прави. Всъщност не е мечтаел да бъде моряк, но обича морето през целия си живот – харесва му, че то е открито, а планините някак го потискат.

Открива професията на актьора още на 14-годишна възраст, когато се снима във филма “Следите остават” (1956 г.).  Попада в класа на Стефан Сърчаджиев, който умира по време на втората година на неговото следване, затова класът е поет от Методи Андонов и проф. Атанас Михайлов.

Стефан Данаилов бе министър на културата от 2005 до 2009 г. в кабинета на тройната коалиция.