ОбС-Кюстендил с декларация до министър Красимир Вълчев и в защита на романа “Под игото” – „Не пипайте Вазов!“

Огнян Атанасов
  • 21 съветници са против промяната на повече от 6000 думи и изречения в изданието на романа на

    авторката Нели Стефанова

 

Общински съвет-Кюстендил гласува и подкрепи предложената от съветника Огнян Атанасов декларация, която да бъде изпратена до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, във връзка със случващото се с романа “Под игото” на Иван Вазов.

“С гласуването на настоящата декларация Общински съвет – Кюстендил се обявява категорично против промяната на повече от 6000 думи и изречения в изданието на романа „Под игото“ на авторката Нели Стефанова. Произведението на Вазов е част от културната ни памет. Кощунство е 130 години след отпечатването на романа в сборника “Народни умотворения, наука и книжнина”, под редакцията на Захарий Стоянов, да се правят промени.

Общински съвет-Кюстендил винаги е бил непримирим в опитите за подмяна на българската история, редуциране на учебния материал и по-конкретно отпадането на ключови литературни произведения, съхранили през вековете българския дух и идентичност.

Нашият град е градът на дядо Ильо войвода и ви призоваваме да защитите романа „Под игото“. „Не пипайте Вазов!“, се казва в декларацията и тя бе приета с гласовете на 21 общински съветници.