44-ма жители на кюстендилското село Скриняно с протестно писмо срещу назначаването на Кирил Стоименов за кметски наместник отново

Младен Ризов

44-ма жители на кюстендилското село Скриняно са написали и пуснали протестно писмо, в което се аргументират защо не искат отново да бъде назначаван за кметски наместник Кирил Стоименов. За тяхното искане сигнализира на сесията на Общински съвет-Кюстендил съветникът Младен Ризов. Той прочете пред всички писмото, в което се посочва, че 12-годишното управление на Кирил Стоименов в Скриняно не може да се похвали с нищо положително.

“Уважаеми дами и господа общински съветници и уважаеми господин Паунов,
Обръщаме се група жители на село Скриняно, община Кюстендил, към всички Вас, за да чуете гласовете ни и проблемите ни. Получихме информация, че отново се предлага да бъде назначен за кметски наместник на нашето село лицето Кирил Стоименов. Въпросният Кирил Стоименов от 2007 година до 2015 година изкара два мандата като кметски наместник и до 2019 година беше трети мандат като кмет на селото. Това са дванадесет години пасивно и незаинтересовано управление на нашето село. Какво се случи хубаво в селото по време на неговите мандати, вече е много трудно да си спомним. Но искаме да обърнем Вашето внимание върху това, което не трябва и не искаме да продължава:

Жители на Скриняно с протестно писмо против отново назначаването на Кирил Стоименов

Дом паметник „Стоян Лудев“ – сградата, в която се помещава кабинетът на кмета, пощата на две села, читалището, компютърна зала, киносалон, пенсионерски клуб, механа, куп празни помещения и градинка:
Кабинетът на кмета – винаги затворен и без работно време. Ако ви потрябва кметът (през изминалите мандати), търсете го в магазина – фурна на жена му, ако го няма, изчакайте да разкара хляба по магазините и ако не кара хляб, не е лошо все пак да изчакате, защото разкарва нея да си храни кучетата, пръснати по цялото село. Кучетата трябва да са сити, за да не хапят хората, а жената трябва да се слуша. Както тя обича да казва: Докато Паунов е кмет, и ние сме кмет!
Читалището не работи – на едно общоселско събрание се поиска отчет от ръководството му за начина на изразходване от пет човека на получените субсидии за последните пет години и то рязко се закри. От две години не може да се свика събрание с надлежно поставени обяви, за да решим този въпрос.
Компютърната зала е затворена. Неизвестно защо. Имаше безжичен интернет, който се използваше от младите в градинката пред кметството, но и той рязко спря преди години. Защо ли?!?!
Кинисалонът не се посещава, защото няма прожекции и никой не роптае. Но трябваше ли да се допусне да бъде потрошен и опустошен?!?! Времената се менят! Може някой ден да заработи – примерно за тържества по светли поводи и мили празници.
Пенсионерският клуб – Да клуб е! Ама не за всички пенсионери. Само за няколко баби. Искат и други да го ползват, но не може. А кметът не може да излезе на глава с тези баби – и така вече десет години.
Механата – трагедия. То много там не е останало. Нито в кухнята, нито в залата. Мръсно и гадно. Дава се ключът за по някой юбилей. Не би било лошо да се направи една инвентаризация и да стане ясно поне какво е останало, включително в цялата сграда, за да може поне това да се съхрани.
А като цяло сградата е мръсна, прозорци са счупени. Пощальонът кове стари пердета на счупените прозорци, защото той е там всеки ден, а и хора при него идват. Особено зимата е много студено. Градинката пред сградата се чисти – истина е. Всъщност жените от временната заетост в нашето село чистят само там. Там и пред магазина на жената на кмета. Но чистят съвестно! Преди събора на селото и преди избори идват и работници от града да окосят тревата. Може от всички страни на сградата да не минат, но ги разбираме. И те са хора. Как иначе ще имат време да окосят частния имот на жената на кмета под магазина на жената на кмета.
Параклисът на селото: Най-мистериозната тема за всички!!! В годините допреди да се създаде църковно настоятелство пари се събираха по три начина от кмета. Дадени на доброволни начала; Срещу бележка от кмета, че имаш черешови насаждения в масивите – цена 20 лева; Даване под наем на общинските череши в масивите при неясни и непрозрачни условия. Отчет за изразходването на тези средства пред селото не е направен на общоселско събрание! След създаването на църковното настоятелство през лятото на 2015 година мистерията стана още по-голяма. Председател на настоятелството стана свещ. Стефан Златанов Георгиев и с полагащ се брой членове и проверовъчна комисия се създаде Църковно настоятелство на храм „Успение Богородично“ – с. Скриняно. Един от членовете естествено стана и г-н Стоименов. Отправихме молба към Общински съвет-Кюстендил за отпускане на средства за укрепване, измазване, дрениране около храма и т.н. Благодарим Ви, Общински съвет, за това, че ни отпуснахте сумата от 7000.00 лева с решение №1168 от 18.09.2015 година. Благодарим и за това, че ни и преведохте сумата. Но и до момента селото се чуди какво става с парите. Появи се един купол миналата година, но кой го плати и с какви пари – не е ясно. Пълномощно за разпореждане със сметката не е давано през 2015 година. Събрание на настоятелството не е имало и не са взимани решения. А освен това настоятелството от 2016 година е и недействително, тъй като тогава почина един от членовете му. А това, за което отпуснахте парите, не е свършено. Отчет на селото няма кой да даде. А хората искат да знаят, искат да ги питат. И те питат! Един от дарителите – Антон Стоянов, иска отчет на събраните налични средства от доста време и няма кой да му го даде.
Погребалният парк – Гробището: Не се обръща внимание на общите територии от много години. Не се коси; не се чисти; сградата за помени се руши и няма прозорци и се обитава от бездомни кучета; не се подменя редовно ваната за отпадъци и всичко извира навън около нея. И това е проблем и с останалите вани. На хората, когато им писне, звънят на Спаска Методиева (кмет на село Николичевци, но вие го знаете) и нещата се случват тогава бързо.
И като цяло на хората им омръзна от:
Незаконното сметище в края на селото – посока Соволяно, което използват вече и околните села. Но кметът на Скриняно мълчи!
Неподменените светлини на уличните лампи или въобще липсата на осветление! Но кметът на Скриняно не знае! Ами той си тръгва по светло – как да знае!
И за проблема с канализацията вдига само рамене.
И за това, че миналата зима само нашето село остана непочистено от снега, не можа нищо да направи!

44-ма са сложили своя подпис.

Всяка година калайджии се настаняват под моста и правят проблеми в селото с негово разрешение! Хората са против, но може, защото пазаруват в магазина на жена му!
То и събранията стават пред магазина на жена му – кой разбрал –разбрал! Обяви няма, че може да дойде някой, който много пита…
Жена му къса некролози и поминки и бърше кофите с помия за кучетата – кметът мълчи! Хората го молят да се намеси тя да не прикарва още и още нови кучета, той пак мълчи! Човекът с жена си не може да се оправи, а какво ли остава с цяло село. Дванадесет години стигат! Дайте ни друг кмет! Обещаваме, ако джанката пред кметството пак роди догодина, да му дадем отново да си събере плода за ракия! Само ни дайте друг кмет!
Дайте ни надежда!!!”, се казва в протестното писмо, адресирано до Общински съвет – Кюстендил от 44-ма жители на с. Скриняно, което публикуваме в оригинал.

“Лириката и описателните пейзажи от живота на едно населено място, видяно през очите на един или двама човеци, не на 44-ма, би трябвало да вървят по пътя на официалната кореспонденция. Това, което не бива да се забравя, че се коментира човек, който е избран през 2015 година за кмет на селото с гласовете на своите съселяни. До момента не са взети окончателни решения за назначаване на кметски наместници. Подобен тип отношение обаче няма да толерираме. Подкрепяме диалога, не подкрепяме изявленията, които се стремят да разделят”, каза в отговор кметът Петър Паунов.