И в пловдивска болница поставят стентове на здрави хора?

Има съмнения, че и в кардиологичното отделение в държавната болница в Пловдив също се поставят стентове на здрави хора. Пациент се оплака от началника на отделението доц. Иван Мануков, който препоръчва да му се поставят два стента. Потърпевшият е потърсил второ мнение в София, където се установява, че сърцето му е здраво и няма нужда от тази процедура. Това установи разследване на Нова телевизия.
Преди това телевизията съобщи за подобен случай и в държавната болница в Пазарджик. Там кардиолог получава 57 000 лв. месечно, след като поставя стентове на голям брой пациенти, сред които и напълно здрави. За всеки стент той получава процент по клинична пътека, като сумата е около 2000 лв. А тази процедура, прилагана върху здрав човек, носи опасност.
“Потресен съм, че за едни 2000 лв., които щяха да вземат от пътеката, щяха с два стента да ме направят инвалид за цял живот”, коментира Динко Бобчев, на когото доц. Мануков предписва процедурата. Пациентът не се е явил на определената дата за поставяне на стентове, след което е бил търсен от служители на болницата, включително и от доц. Мануков.
Самият началник на кардиологичното отделение в пловдивската болница нашумя преди 10-ина години със заплатата си от 30 000 лв. Тогава скандалът отново бе за ненужно поставяни стентове.
Във връзка със сегашния случай доц. Мануков заяви, че пациентът не е бил викан за поставяне на стент, а за изследване на велоергометър./ mediapool.bg