„Звънчетата” от Рила с второ и трето място на конкурса „Коледна изповед” в Кюстендил

„Звънчетата” от град Рила за пореден път спечелиха сърцата на публиката и завоюваха челни места на престижен фестивал. На Четвъртия международен конкурс „Коледна изповед” в Кюстендил талантите от Детската вокална група „Рилски звънчета” при местното читалище „Христо Ботев” спечелиха второ място при формациите и трето – в крайното класиране. За успеха си малките изпълнители имат плакет и грамота.

Децата от Рила получават възможността да се явят на конкурса след прослушване и одобрение на техни изпълнения от жури с председател създателят и директор на „Коледна изповед” Иван Стойнев и музиканти от Хърватия и Македония. „На конкурса участваха деца от 7 до 12 години, които бяха разделени в 4 групи,  и 22 индивидуални изпълнители на същата възраст. Имаше два етапа и победителите от първия етап се бореха за голямата награда. Българските участници бяха деца от София, Пловдив, Лом и Карлово и Рила, а чужденците – от Полша, Сърбия, Хърватия. Интересът към конкурса е много голям, заради което тази година разноските бяха поети от областната управа и децата участваха, без да плащат такса.

Изявата бе под патронажа на областния управител Виктор Янев, който връчи наградите на победителите по време на галаконцерта, в който участваха и нашите деца. В знак на благодарност областният получи красива икона на света Богородица от създателите на конкурса. Децата пяха пред пълен салон, бяха много доволни”, каза ръководителката на групата Емилия Начева. Само преди дни „Звънчетата” трогнаха до сълзи с песните си живеещите в дома за възрастни хора в Кочериново, на които гостуваха по повод Деня на християнското семейство. Тогава децата получиха чорапи, изплетени специално за тях от бабите от дома.

Тази седмица възпитаниците на Емилия Начева започват подготовката си за коледното тържество, което е на 20 декември (петък) в читалището на Рила.