ЮЗДП получи като дарение система за ранно откриване на горски пожари

Дамян Дамянов
  • Тя ще бъде монтирана на територията на ловно стопанство “Витошко-Студена” и ще наблюдава Самоковско, Радомирско и Пернишко

  • Камерата може да засича пожар в диаметър 12 км в неговия зародиш

Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) получи като дарение система за ранно откриване на горски пожари. Тя ще бъде монтирана на територията на ловно стопанство “Витошко-Студена” и ще наблюдава Самоковско, Радомирско и Пернишко, уточни директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов. Това ще бъде десетата подобна система за наблюдение на територията на предприятието. Досега ЮЗДП има четири кули по долината на река Струма и пет по долината на река Места. Новата придобивка е подарък от китайска фирма. Камерата може да засича пожар в диаметър 12 км в неговия зародиш. Системата дава възможност горските инспектори да бъдат уведомявани чрез алармено съобщение за евентуалния огън. За първи път подобно съоръжение се предоставя на българско държавно предприятие, подчерта Лианг Фей – изпълнителен директор на китайската фирма.
Проблемът с горските пожари стои доста сериозно пред страната, заяви Владимир Константинов – главен експерт в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). По думите му в последните години България се среща със значителен брой пожари, някои от които могат да прераснат и в обявяване на бедствено положение. Последният такъв случай е пожарът над Кресна през 2017 г.
Средногодишно в нашата страна възникват около 500 пожара и засягат 9000 хектара, каза Константинов. По думите му тази година има 653 пожара в горските територии на страната и засегнати около 5300 хектара. Броят е повече от средногодишния за последните 20 години, но опожарените площи са двойно по-малко, което означава, че вложените средства са дали резултат, подчерта експертът. Той увери, че ЮЗДП е с най-добри резултати в превенцията за потушаване на пожари.
Изпълнителната агенция по горите участва в разработването на проекти, свързани с превенция на горските пожари, каза Николай Пиронков – директор на дирекция в ИАГ. По думите му тази година четири регионални дирекции са разработили проекти в тази насока по Програмата за развитие на селските райони.