Втори ден от срещата на високо равнище на НАТО: Румен Радев: Важно е как парите за отбрана се трансформират в отбранителни способности

Румен Радев
  • Йордан Божилов: НАТО потвърждава клаузата си за колективна отбрана

 

Днес е вторият и по-съществен ден от срещата на високо равнище на НАТО, посветена на 70-ата годишнина от учредяването на организацията.

“Важно е по какъв начин вложените пари за отбрана се трансформират в отбранителни способности”, заяви президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Североатлантическия съвет в рамките на срещата в Лондон.

“Помните, че преди пет години всички държави членки поеха ангажимент разходите за отбрана да растат, но това трябва да става прозрачно и ефективно. И тук количественият критерии не трябва да бъде единственият измерител. Много важно е по какъв начин тези вложени пари се трансформират в отбранителни способности и не по-малко важно е те да допринасят и за собственото икономическо развитие, и за укрепване на социалните системи, а не за тяхното изтощаване”.

Радев ще направи изявление в рамките на срещата на лидерите на 29-те страни членки. Той има планирани и две двустранни срещи – със словашкия президент Зузана Чапутова и премиера на Испания Педро Санчес. Румен Радев е поканен и на работен обяд от американския президент Доналд Тръмп, заедно с още 8 лидери на страни от НАТО.

Лидерите на страните членки на НАТО пристигнаха в луксозния хотел “The Grove“ край лондонското предградие “Уотфорд“, където ще се проведат официалните  разговори.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който приветства гостите още от рано сутринта, даде изявление преди официалното заседание, в което подчерта:

“Това, което виждаме, е, че Северна Америка и Европа работят много повече заедно, отколкото преди в продължение на много, много години. Трябва да помните, че НАТО е единственото място, където Северна Америка и Европа се срещат всеки ден, за да обсъждат и предприемат общи действия по въпроси на сигурността”.

Първият ден бе белязан с видимо напрежение между съюзниците

Остра реплики си размениха американският президент Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон. Прецизно аранжираната среща, целяща да покаже единство, не успя да скрие дълбоките различия между членовете на НАТО. Макар бъдещето на блока да не се поставя под въпрос, има големи различия около последните военни действия на Турция в Северна Сирия, размера на заделяните средства за отбрана от отделните страни и коментарите на Макрон, че “НАТО е в мозъчна смърт”. След като Тръмп се изказа по редица въпроси, включително и за това, че няма да се меси в британските избори, той се накара на Макрон за обидните коментари, че „НАТО е в мозъчна смърт“. Макрон обаче не се отрече от думите си и дори каза, че европейските държави трябва да играят по-голяма роля в НАТО, за да бъдат по-малко зависими от Съединените щати.

На най-очакваната среща по време на форума – между Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Борис Джонсън и турския президент Реджеп Тайип Ердоган – посветена основно на Сирия, бе взето решение да се спрат нападенията срещу цивилни в тази страна. Преди това Макрон не спести критичните думи към Ердоган за поведението на Турция като страна членка на НАТО.

Накрая Тръмп заплаши със санкции страните от НАТО, които не дават достатъчно пари за организацията. Може би не е изненада, че Тръмп планира да даде днес работен обяд на лидерите на 9 страни членки, сред които България. Те са единствените в НАТО, които заделят исканите 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана.

Ще се обсъждат кибернападенията и заплахата от Китай

По-късно лидерите на НАТО в рамките на три часа ще обсъдят широк кръг от въпроси, сред които кибернападенията и стратегическата заплаха, която представлява Китай.

Британският премиер Борис Джонсън припомни на лидерите на НАТО, че ангажиментът им да са защитават едни други е в сърцевината на политиката на блока и че става дума за защитата на близо милиард души на принципа “един за всички, всички за един”.

Бойни способности се градят за дълъг период

“Всяка една държава внася в общите усилия толкова, колкото може, но получава пълната гаранция за своята сигурност. Това е може би смисълът на НАТО”. Това коментира в предаването “Нещо повече” Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

“Бойни способности се градят за дълъг период. Винаги съм твърдял, че имаме възможност да изградим стратегически партньорства с Македония в областта на отбраната и това е шанс и за двете страни да вървят още по-близо в своите отношения. Сигурността би била тази база”.

Експертът допълни, че “въпреки разногласията и метафорите, които летят в пространството, НАТО потвърждава клаузата си за колективна отбрана и гарант за сигурността на държавите в Алианса”./БНР