Новият президент Цветан Видински: Идеята на кмета Чимев за превръщането на „Марек” в акционерно дружество е много хубава

Новият президент Цветан Видински
  • Молбата ми към настоящите футболисти е да останат през пролетта

  • Вместо за нови футболисти и треньори по-добре да съсредоточим средствата през пролетта за направата на помощно игрище зад стадион „Бончук”

 

Цветан Видински е новият президент на „Марек”, стана ясно след Общото събрание на клуба, което се проведе на стадион „Бончук”. Оставката на досегашния силен човек в клуба Борис Паризов беше приета, но той остава член на Управителния съвет. Новото име в него е именно Цветан Видински, който влезе там на мястото на Росен Марков, който пожела да се оттегли. Третият член на УС остава вицепрезидентът Васил Василев. Сред останалите 12 членове на сдружението няма промяна. Срещата премина в много по-нормален тон в сравнение с тази преди десетина дни, на която се разразиха големи спорове за бъдещето на футбола в града.
На събранието присъства и кметът на община Дупница инж. Методи Чимев. Той предложи да се предприеме стъпка за преструктурирането на клуба, който да се превърне в акционерно дружество. Градоначалникът гарантира, че общината ще влезе в АД-то с базата на стадион „Бончук” и финансови средства и по този начин ще вземе контролния пакет акции. Чимев разясни, че е разговарял с няколко сериозни бизнесмени, които са пожелали да вземат акции и да участват във финансирането на дупнишкия клуб. В новото дружество ще могат да участват и по-дребни акционери, които ще допринесат за бюджета с по-малки суми. Всички в залата приветстваха идеята и се обединиха около мнението, че към настоящия момент това е възможно най-доброто решение за „Марек”.
На Общото събрание беше приет и отчетът за дейността на сдружението за 2018 година.
От фенклуба на „Марек” потърсиха „Вяра”, за да изразят своето задоволство от развоя на Общото събрание и пълната си подкрепа към Цецо Видински.
„Фенклубът на „Марек” поздравява Цецо Видински за смелото и отговорно решение да застане начело на клуба. Не е тайна, че в момента клубът е в много тежко състояние и ние му благодарим за тази мъжка постъпка. Познаваме го като сериозен и знаем, че ще се постарае да изпълни на 100% всичко, което обещае. Затова заставаме твърдо зад него и го подкрепяме категорично”, обявиха от Клуба на привържениците на „Марек”.
След края на срещата новият президент Цветан Видински отговори на въпросите на местните медии относно бъдещето на дупнишкия клуб.

 – Цецо, какъв е коментарът ти за Общото събрание, което се проведе във вторник вечерта на стадион „Бончук”? Накъде ще тръгне футболът в Дупница след него?
– Първо, беше приета оставката на вече бившия президент Борис Паризов. След това се прие оставката на Росен Марков като член на Управителния съвет и на неговото място влизам аз. След това се събрахме тримата членове на УС – аз, Васил Василев и Борис Паризов, и решихме за момента аз да бъда председател. Аз го приемам като временно управляващ клуба, защото, както видяхте, кметът Методи Чимев също беше на срещата. Той даде една наистина хубава идея и „Марек” да бъде превърнат в акционерно дружество, в което да има акционери, които да финансират отбора, ще поставят цели и ще искат да има някакви резултати. Това според мен е най-правилният вариант и най-вече това основен акционер да бъде община Дупница и тя да държи контролния пакет акции. Така че аз приемам длъжността си президент на футболния клуб като временна.
– Борис Паризов остава в Управителния съвет…
– Да, човекът иска да остане в УС и аз нямам нищо против. Плюс това той е давал доста пари за „Марек”. Така че защо да не остане?
– Какви остават целите през този сезон? Президент или треньор ще бъдеш?
– Докато не се направи това акционерно дружество, няма да може да се променят много неща, така че целите пред отбора си остават колкото се може по-добро представяне и най-вече налагане на млади момчета. Оттук нататък ще мислим за нов треньор, защото с това финансиране… Имах идея да търсим външен треньор, но всеки специалист ще поиска определена заплата и цената там е доста висока. Но нищо не ни пречи да направим един разговор с някой треньор. Дори и да дойдат акционери по-нататък, няма да е лошо един евентуален нов наставник все пак да има някакъв поглед върху нещата, които се случват в клуба. Защото, ако новите акционери са наистина хора с възможности и реши да се направи организация за атакуване на по-висока дивизия, този човек трябва да знае какво става в Дупница и с какви футболисти разполага. Ако нямаме финансиране, ще назначим специалист от школата, ще гледаме да се справим. Молбата ми е футболистите да си останат при нас. Защото въпреки тези резултати, за мен нашето представяне е добро и можеше да е малко по-добре. Ако някои от тях обаче напуснат, нещата ще се усложнят. Знаете, че сега няма да можем да вземем нови футболисти, защото все още нямаме по-добро финансиране.
– Има ли наченки за напускането на някои от футболистите?
– Да, има такива. Защото аз им казах, че напускам мъжкия отбор и мисля, че поне 4-5 човека вече са се ориентирали към други места.
– Дали ще размислят, след като вече си председател на Управителния съвет?
– Не знам, дай Боже да размислят. Ще се радвам да останат, защото това са хора, които са желани от 3-4 клуба и съм сигурен в техните качества и знам, че могат да помогнат на отбора. Видяхте и на последния мач, че доста от младите футболисти се представиха добре. Най-важното в момента е да заздравим отбора, да направим някаква крачка напред. Това предложих и на кмета. Щом ще се прави организация за акционерно дружество, вместо да даваме пари за нови футболисти и нови треньори, по-добре да съсредоточим средствата за направата на помощно игрище зад стадион „Бончук”. Трябва да обърнем внимание на базата, което е най-важното. Вместо 50 или 100 хиляди лева за нови играчи и наставници, трябва да сложим основите на футболния клуб. Нека има нови терени и децата да има къде да тренират. Вече след време като дойдат акционерите, може би ще си сложат ново управление. Затова смятам новия си пост като временен, защото аз сам няма как да се справя с целия футболен клуб.
– Тук идва и един резонен въпрос.  Ако се премине към създаването на ново дружество, дали ще се започне от нулата, което означава тръгване от Регионална група „Рила”? Или ще може клубът да си стартира в Югозападната трета лига?
– Това, което чух от кмета, е, че той е съветван от хора от Българския футболен съюз. Те са му дали съвет, че има начин да се започне от Трета лига. Защото да играеш пак една година с отборите от селата, е губене на време. Но според мен кметът е проверил как стоят нещата юридически и е добре запознат със ситуацията. Да се надяваме, че това ще мине по-плавно и незабележимо и най-вече да имаме по-добри моменти.
– Дори се заговори и за промяна на името, чу се предложение за името „Марек Дупница”, вместо досегашното „Марек 1915”…
– Да, ще бъде нещо такова. Важното е, че има идея за по-добро развитие. Не трябва вече да тъпчем на едно място. Аз също съм говорил с една фирма за помощ и чакам потвърждение. Когато се съберат 3-4 фирми, нещата вече стават съвсем по-спокойни и няма всичко да бъде на плещите на общината. Вижда се, че въпреки лошото време има светлина в тунела за нашия отбор.
– Значи този сезон отборът ще го изкара с не толкова високи цели, колкото да остане в групата, и от следващия ще се мисли за нещо по-сериозно?
– Според мен цел ще има. Тя ще бъде да обиграем младите момчета, да им дадем шанс и да видим дали наистина могат да се справят. За мен в последния ни мач най-младите играха най-добре и с тях победихме, макар и трудно. Показаха голямо желание. Повечето грешки тогава правеха по-опитните футболисти. Няма по-хубаво от това, че от 27 човека имаме 25 дупничани. Ако дойде нов треньор, той ще трябва да си ги види и да прецени от какво има нужда. Ако тръгнеш да гониш по-висока цел, хубаво е да дадеш на този треньор време и да види с какви играчи разполага. Не знам дали догодина ще има цел за влизане във Втора лига. Но ако има такава и той дойде едва лятото, ще вземе 10 външни играчи, а ние имаме толкова на брой добри футболисти. Така че най-добре той трябва да дойде в началото на новия полусезон през пролетта и до лятото да прецени дали тези футболисти ще му свършат работа. Наставникът може да ги хареса и вместо 10 нови да привлече само 5 и така да облекчи клуба. Пожелавам си успех и да работим още по-добре.