„Бабите” от Сапарева баня трогнаха с песни 90-годишния Николай Гавазки за ЧРД

Моменти от празника

Сапаревобанските „баби” трогнаха с песни от родното Горно поле бившия дърводелец Николай Гавазки, който празнува рожден ден в читалище „Просветен лъч-1905”, и съпругата му Иванка. „Певиците от Женската фолклорна група „Германея” към читалището бяха поканени и честваха 90-годишнината на дядо Николай Гавазки. Те изненадаха дядо Николай с посещението си и зарадваха него и близките му с изпълнения на народни песни, които му напомниха за отлетялата, но незабравима младост.
Читалището, като институция с дълга история, е не само генератор на културен, но и на социален смисъл. То може да бъде и мост между поколенията. Понякога миналото и традициите се мислят за бреме, но в нашия малък свят те са богатство.
Поговорихме си с дядо Николай и научихме полезни и интересни неща”, коментира новоназначената секретарка Христина Джоргова.

Рожденикът разказва за времето, когато радиото и телевизията били лукс за курорта. Когато бил млад, му звучало невероятно, че може да види нещо, което не е снимка и не се случва пред очите му, а през някакъв апарат. Впоследствие си купил телевизор и цялата махала се събирала в дома му.

„Николай Гавазки е роден на 4 декември 1929 г. и е работил като дърводелец. Има две дъщери – Райна и Станка. Първата живее в София, а втората – в Самоков, но и двете имат къщи в Сапарева баня, идват и се грижат за дядо Николай и баба Иванка. Възрастните хора много се разчувстваха от вниманието, което получиха”, казаха от читалището.