Дупничани купуваха никулденски шаран за около 7 лв. килото

Райка Дякова
  • В рибарския магазин се натрупа опашка, за броени минути разграбиха кашон с прясна пъстърва, вървеше по 10,80 лв./кг

 

Рибата бе най-търсената стока в магазините за храна в Дупница на 5 декември, което е обичайно преди Никулден. Около обяд в единствения специализиран магазин за риба в града се изви дори опашка, но клиентите бяха обслужвани набързо и не се застояваха.

Около обяд пред специализирания магазин за риба в Дупница имаше опашка.

„Купих скумрия и филе хек, на изгодна цена. 14 лева дадох и за двете неща. Децата ги няма, само двамата с мъжа ми сме, затова не купуваме шаран. Панираме рибата и я пържим. След това – картофки, нещо допълнително и така. Винаги взимаме рибка за Никулден, защото си уважаваме празника”, обясни Райка Дякова – пенсионерка и бивш моделиер в „Гарант”. Жената току-що си бе напазарувала за празника. В магазина бе заредено с прясна пъстърва за 10,80 лева, сом – 9,00 лева, жив шаран – 7,20 лева, толстолоб – 4 лева за килограм. Имаше и замразени скумрия, хек, бяла риба.

Живият шаран в рибарския магазин се предлагаше за 7,20 лв./кг.

Цените на повечето видове риба не са променяни, казват търговците. „На замразените нямаме разлика в цените, но на прясната риба има увеличение спрямо миналата година, варира от 80 стотинки до 1 лев. Имам предвид всички пресни риби – шаран, толстолоб. Пъстървата е на същата цена, сомът – също”, каза продавачката Любка Асенова. Тя и колегите й за броени минути разпродадоха кашон с прясна пъстърва, която за момента бе най-предпочитаната от отбилите се в магазина клиенти. По наблюденията на търговците за Никулден е предпочитан шаранът. „Основно се търси шаранът, след това толстолобът, след това – прясната пъстърва, а след нея – филенцата”, уточни Любка Асенова.

В останалите магазини можеше да се намери и по-евтина, но и по-скъпа риба. Примери – прясно замразен шаран за 6,85 лева килограмът, прясно замразена пъстърва за 11 лева на кило. Клиентка бе възмутена от голяма търговска верига. „Бяха опаковали две шаранчета и ги предлагаха за над 34 лева. Като видях цената, ми прилоша, дори не погледнах колко килограма бяха двете рибки”, коментира дамата.