Завишени нива на фини прахови частици в София

Извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци

 

Трикратно превишение на фини прахови частици във въздуха на София е било отчетено през предходното денонощие. Заместник-кметът по екологията Йоана Христова обяви, че въпреки проверките вчера глоби не са наложени и нарушения не са открити.

Проверява се за нерегламентирано горене на открито на отпадъци, гуми, масла и дрехи:

“За предходните дни има съставени актове, които са свързани с нерегламентирано изгаряне на отработени масла за отопление. Над цяла Европа имаше такива атмосферни условия, които доведоха до задържане в приземния слой на замърсяване”.

И днес служители от Инспектората на общината правят проверки.

Един от проверяващите екипи на Инспектората е на изхода на София към Варна на строителна площадка от 50 декара. Секторът е потенциален замърсител заради извозването на строителни материали и пръст от изкопите:

“Ако го няма примерно така нареченото “устройство за измиване” на ходовата част на излизащите от обекта машини, те излизат с мръсни, кални гуми, с което замърсяват уличните платна. Това нещо след това изсъхва и от него се вдига пепел”.

“Когато няма чергила върху камионите, които излизат, задължителни са, покривки отгоре, за да може да не цапаме уличните платна. Оградите трябва да бъдат плътни, за да не излизат навън прахови частици, а там, където не са плътни, са покрити задължително със зебло. Те са с много малки отвори и не позволяват на фини прахови частици да излизат навън”.

Особено внимание се обръща на обекти, където се разрушават конструкции и се вдига прах.

Гумаджийниците и автосервизите също са под особения надзор в зимните месеци, казва Анета Савова от Столичния инспекторат:

“За миналата седмица имаме над 27 такива проверки, от които са констатирани около 7 нарушения, за което лицата са санкционирани”.

Информацията за стойноситите на замърсителите във въздуха в София е достъпна чрез сайта на Столична община. Публикуват се и прогнозите за следващите два дни и мерките, които се предприемат.

Сигнали могат да бъдат подавани на телефон 02 987 55 55.

Столичната община призовава гражданите, които се отопляват на дърва и въглища, ако имат възможност, да използват друг начин на отопление.

През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София, припомнят от местната управа и призовават всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение SofiAir, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ./БНР