Голмайсторът на ЦСКА-1948 Андон Гущеров 2 дни гостува в родния си Петрич, посрещнаха го с бурни овации и опашки за автографи

  • Скромен, тих, ученолюбив, достоен за подражание, спомни си първата му учителка Надка

    Захрова

 

Най-авторитетният през последните години петрички футболист Андон Гущеров бе на посещение в родния си град в продължение на 2 дни. Андон Гущеров в момента е част от представителния тим на ЦСКА-1948. Той бе придружаван от длъжностни лица на столичния клуб, между които известният футболен съдия от близкото минало Таско Тасков, сега инвент мениджър, и дългогодишният спортен журналист Ивайло Йолчев, сега пресаташе.
В първия ден от визитата си в родния град Андон Гущеров бе посрещнат с бурни ръкопляскания от многобройната публика в крайграничното селище Кулата. Там бяха и кметът на селото Димитър Дамянов, и треньорът на „Граничар” – Витко Андонов-Дон Витоне. При отлична организация на спортната площадка в центъра на село Кулата деца футболисти от различни възрастови групи, облечени с фланелки с емблемата на ЦСКА, направиха демонстративни упражнения с топка. Проведе се и оспорван мач между децата, разделени на два отбора. Имаше много настроение в проведената демонстративна игра, на която свидетели станаха Андон Гущеров и придружаващите го гости. Преди това бяха раздадени фланелки, тетрадки, химикали, флумастери и други сувенири с емблемата на клуба. Всеки искаше да се снима с бате Тони и да получи автограф за спомен. Задаваха му и въпроса как е достигнал до футболния връх и какво е да си лидер и голмайстор на отбор. Кметът на Кулата Димитър Дамянов бе горд, че се сбъдна една негова мечта – представители на известен клуб като ЦСКА да се срещнат на живо със спортната общественост. Уточнено беше с инвент мениджъра Таско Тасков в близко време да се изиграе приятелски мач в Кулата заради добрите взаимоотношения между жителите на селото и столичния ЦСКА-1948.
Вторият ден от посещението премина в двора на училище „Н. Й. Вапцаров” в Петрич. Именно оттук е тръгнал неговият път като ученик и спортист. На върха на щастието бе и първата му учителка Надка Захрева. „Скромен, тих, ученолюбив, достоен за подражание – това бе Тони Гущеров. Едното му око бе насочено винаги към спортната площадка. Неуловим на терена, умееше да прави каквото си поиска с коженото кълбо. Отличаваше се над всички ученици със спортните си качества. Макар и като жена, виждах в него бъдещ голям футболист, и се оказах права. Тони е гордост не само за нашето училище, а и за общината като цяло. Пожелавам му да продължи възхода във футболната си кариера и дай боже за в бъдеще с националната фланелка да носи успехи на България по терените на Европа и света”, сподели с вълнение учителката.