Сотир Цацаров е новият председател на КПКОНПИ

Цацаров депозира вчера оставка като главен прокурор пред ВСС

 

Със 165 гласа (ГЕРБ, “Обединени патриоти”, ДПС, 27 от БСП, “Воля” и петима независими) главният прокурор Сотир Цацаров бе избран за председател на КПКОНПИ. Против бяха 30, трима – “въздържал се”. Другият претендент – Симеон Найденов от ПГ “Воля-Българските родолюбци”, получи 12 гласа в подкрепа, 42 – “против”, 136 се въздържаха.

 

Цацаров заема предсрочно освободения от Пламен Георгиев пост начело на антикорупционния орган. Пламен Христов представи колегата си Найденов, акцентирайки върху приоритетите на партията, сред които са борбата с корупцията и картелите. Освен това професионалната му характеристика, авторитет, висок морал, независимост от задкулисието са много важни при превенцията и борбата с проблема, подчерта Христов. Трудовият стаж, заслугите като главен прокурор, доброто взаимодействие между прокуратурата и КПКОНПИ са сред качествата на Сотир Цацаров, изтъкна Емил Димитров от “Обединени патриоти”, който първоначално лично е преговарял с обвинител номер едно за поста.

Той обясни, че предстои Пленумът на ВСС да вземе решение, което по думите му би следвало да бъде предложение до президента за освобождаване от длъжност. След това трябва да последва указ на държавния глава за предсрочното му освобождаване като главен прокурор./БТА