Разширяват граничния пункт „Кулата-Промахон”

Два пъти ще се увеличи капацитетът на граничния пункт с Гърция в района на ГКПП „Кулата-Промахон”, който е един от най-натоварените в страната. В Петрич бе обсъждано разширението на граничния пункт. Това стана по време на изнесеното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
По-рано община Петрич изпрати писмо да МРРБ, МВнР и Агенция „Митници”, с което иска съдействие за разширяване сега съществуващите трасета на вход от България към Гърция. Общината е актуализирала ПУП-а от 2014 г. и иска строеж на две платна към ГКПП „Кулата”, както и разширение на платното за вход в България.

„Разширяването на пункта ще даде възможност съвместните проверки да се извършват на наша територия, проблемът не е мостът на самата граница, а малкото трасета, в които се обработват автомобилите. Идеята на новия пункт е да се разделят потоците – товарните автомобили от едната страна, а леките от другата”, каза министър Маринов.
„Сега действаме само в една посока, разделено на две, тоест в момента имаме по четири трасета на вход и изход, представете си тези осем трасета да са само на изход, т.е. ще имаме два пъти капацитета на граничния пункт. Това, което можем да направим, е да пуснем още едно трасе, за да се съобразим с обстановката в момента, тъй като на вход имаме по-голямо натоварване”, предложи главен комисар Светлан Кичиков. „Тук сме на място, за да обсъдим заедно проблемите и ако има необходимите законодателни инициативи, ние ще реагираме бързо”, каза депутатът от ГЕРБ и председател на вътрешната парламентарна комисия Пламен Нунев.