Изнесено заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание се проведе в Петрич, съобщиха от МВР.

В него участват министър Младен Маринов, главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, директорът на ОД НА МВР-Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов.
На територията на община Петрич има гранични пропускателни пунктове с две държави –Кулата” – с Гърция и „Златарево” – на границата със Северна Македония, която е външна за ЕС.
Това е една от причините тук да се  провежда заседанието на комисията, поясни председателят й Пламен Нунев. Министър Младен Маринов представи общата картина по проблемите на миграцията – тема, която е била основна и в дискусиите на последния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел. Той още веднъж подчерта, че България защитава позицията за общоевропейско решение по линия на миграцията и убежището, защото само така биха се постигнали трайни резултати и необходимият баланс между солидарност и отговорност.
В рамките на заседанието бяха обсъдени и теми, свързани с противодействието на правонарушенията и контрабандата, както и развитието на инфраструктурните проекти по ГКПП “Кулата” и “Златарево”.