Кметовете на Рударци, Кладница и Драгичево възразяват срещу предложение за воден режим

Училището в Драгичево беше заредено с бутилки минерална вода.

Кметовете на пернишките села Рударци, Кладница и Драгичево възразяват срещу предложение на ВиК за налагане на воден режим в трите населени места, които не се захранват от язовир “Студена”. Според това предложение Кладница и Долно Драгичево ще имат вода само веднъж на 48 часа – от 16,00 ч. до 22,00 ч., а в Рударци и Горно Драгичево чешмите ще текат ежедневно в същия часови интервал.
ВиК възнамерява вода от Витошкия водопровод, ползван от селата Кладница и Драгичево, да се насочи към високите части на пернишкия квартал “Църква”. Искаме единствено справедливо разпределение на водата, заяви кметът на “Църква” Радослав Динев.
Според кметовете на Рударци Богдан Богданов и на Драгичево Виктор Викторов спирането на чешмите в трите села няма да има търсения ефект, защото водата ще се загуби в безбройните течове.
“Хората в Кладница сами са изградили водопровода и затова дори са получили право 100 години да не плащат вода, а сега искат да ни я вземат”, заяви кметът на селото Васил Мирчев. Планинското селище черпи вода от каптажи във Витоша, а двете реки, преминаващи през него – Матница и Кладнишка, пълнят язовир “Студена”. Според Мирчев хората в Кладница не възразяват да дадат част от водата си на пернишкия квартал “Църква” и са готови да се лишат от нея, докато се напълни резервоарът на квартала, но не и почти две денонощия, категоричен е Мирчев.
“Минералната вода в Рударци изтича в природата. От години настоявам да се въведе в къщите на хората, но нищо не се прави, а сега искат да ни оставят на сухо”, възмущава се кметът на селото Богдан Богданов.
Според кмета на Перник Станислав Владимиров водната криза трябва да се понесе солидарно от всички жители на общината. Днес той ще проведе среща с кметовете на населени места в общината за съгласуване на предстоящи промени във водния режим.