Педагогически специалисти от Велес гостуваха на колегите си от Пето ОУ „Христо Ботев“-Кюстендил

Педагогически специалисти от ОУ „Васил Главинов“ – Велес, Северна Македония, гостуваха на колегите си от кюстендилското Пето ОУ „Христо Ботев“ в продължение на 10 дни за обмен на иновативни практики при работа с талантливи ученици и ученици със специални образователни потребности.

Бяха обсъдени нормативните документи в системата на образованието, възпитателният процес, форми и методи на обучение. Чрез открити уроци в часовете от общообразователната подготовка и в часове за занимания по интереси учителите Станчева, Зарева, Костова, Миленкова, Вучкова, Николов, Петров, Шиякова и Здравкова демонстрираха възможностите на целодневната организация на обучение за разгръщане потенциала на всяко дете и развитието му според неговите заложби, възможности и интереси. Използвайки интерактивни методи на работа, учители и ученици показаха знания и умения, правиха проучвания, презентираха своята дейност и постижения.

Логопедът Р. Митрева и ресурсните учители от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование споделиха със своите колеги от Македония методи, похвати и подходи на работа с ученици със СОП за по-добрата им социализиция и успешна интеграция в училище и в обществото.

“Педагогическите специалисти от двете училища активно участваха в Кръгла маса, организирана в Пето ОУ „Христо Ботев“, където обмениха идеи, мнения, предизвикателства и постижения в работата с талантливи ученици и ученици със СОП. Учителите бяха професионално удовлетворени, обогатени с нови идеи за работа и амбиция за по-високи постижения”, каза директорът на учебното заведение Искра Владимирова.