Експерти от Перник с разяснения за читалищната регистрация в Сапарева баня

Библиотекарката Йорданка Нешова чете коледни приказки на децата.
  • Малчугани слушаха коледни приказки в читалище „Просветен лъч-1905”

 

Домакин на две изяви бе в последните дни читалище „Просветен лъч-1905’” в Сапарева баня. На 11 декември (сряда) в малкия салон бе проведен семинар на тема „Променливост и устойчивост на читалищата”, организиран от Регионален експертно-консултантски и информационен център (РЕКИЦ) „Читалища” – Перник. „На събитието присъстваха Юлиана Ефремова – началник-отдел  „Култура” в Перник, експертите към РЕКИЦ Иванка Василева и Зорница Вангелова, както и читалищни секретари в област Перник. Като домакини приветствахме гостите и представихме презентация за историята на града.

Момент от семинара

На семинара бе разгледан въпросът за пререгистрация на читалищата като юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) в Агенцията по вписванията, бяха дадени насоки и разяснения по документацията.
Централна тема на семинара бе предстоящият Национален събор на народното творчество-Копривщица. В тази си част семинарът премина във вид на дискусия с въпроси и отговори. Темата бе разисквана от Цветана Манова – етнолог, и Милчо Георгиев – хореограф-фолклорист”, обясниха от читалището.

На 12 декември в читалищната библиотека бяха малчугани от Детска градина ”Св. Анна”, за които имаше литературно четене на коледни приказки. „Децата слушаха с интерес едни от най-хубавите коледни приказки по света. Малчуганите бяха подготвили изненада с техния учител Цветанка Софрониева. Те са изработили свои книжки „Приказки в картинки” за библиотеката. От своя страна читалищната библиотека по повод Седмицата на четенето им подари книга с най-хубавите български народни приказки”, каза библиотекарката Йорданка Нешова.