Спасителите от ПСС-Банско са в готовност в началото на зимния сезон, и снегоходната техника е обслужена

  • За съжаление към момента не разполагаме с въздушна линейка и хеликоптер, защото няма откъде да я вземем, каза Атанас Уков

  • Извън пистите дебнат изключително много опасности, сред които скали, скални прагове, лавини…

Снегоходната техника е обслужена и е в готовност, спасителите са налице и сме готови да посрещнем зимния сезон, каза за БТА Атанас Уков от Планинската спасителна служба (ПСС) – отряд Банско, който е инструктор по планинско спасяване и професионален спасител. В Банско бе дадено официалното начало на зимния сезон, с което се очаква през следващите месеци хиляди туристи да посетят града и Пирин планина.


През зимата, в случай на нужда, ползваме снегоходна техника – моторни шейни, разполагаме с извънпистови моторни шейни, с които да достигнем до дълбоката част на планината, както и със специализирани моторни шейни за оказване на помощ на ски пистите, които са снабдени с нужния инвентар за безопасност и оказване на помощ на терен, посочи Атанас Уков.
През зимния сезон ПСС-Банско има готовност за спасителни акции с хора, кучета и техника. Екипът на планинската служба в курортния град наброява около петдесет човека. При нужда се ползват и обучени кучета. В България има двайсет и две спасителни кучета, като около половината от тях са оперативни, на които може да се разчита, другите са подрастващи и в преходен клас, обясни Атанас Уков. ПСС-Банско разполага с пет спасителни кучета, които са сертифицирани, по две има и в съседните населени места – Добринище и Разлог, на които също може да се разчита при нужда, тъй като са наблизо и може да се откликне навреме.
Кучетата най-често се използват при акции за търсене през лятото, когато има случаи на изгубени туристи в планината, както и при лавинни акции през зимата, каза Уков. Те са обучени за това и най-много разчитаме на техния нос, който е до четиридесет пъти по-развит от човешкия и много лесно може да локализира затрупания под снежните преспи или изгубения в планината, това е тяхната сила, допълни планинският спасител. Атанас Уков разказа, че понякога се случва трудно да се локализират пострадали туристи. Тогава акцията освен по оказване на помощ и транспортиране, преминава в акция по издирване. В тези случаи се включва цялата налична техника, с която разполагат екипите. Включваме джипиеси, дронове, кучета, опитваме се да локализираме през други системи, просто всичко, което е налице, посочи той.


За съжаление към момента не разполагаме с въздушна линейка и хеликоптер, защото няма откъде да я вземем при нужда, надяваме се, че в скоро време ще има хеликоптер, на който да разчитаме, когато имаме пострадал в тежко състояние или когато е застрашен животът дори и на спасителите, допълни планинският спасител. По думите му работата без въздушна линейка е затруднена, особено дълбоко в планината, където през зимата има висока лавинна опасност и е рисковано да се прониква в нея.
“Ние винаги правим всичко възможно да окажем нужната животоспасяваща помощ, въпросът е, че сме доста ограничени откъм време за реакция. Трудно влизаме в “златния час”, когато пострадалият е навътре в планината, достъпът до него е много рисков, много труден и изисква много време, а на пострадалия в планината, за съжаление, часовникът тиктака”, посочи Атанас Уков.
Липсата на въздушна линейка се е усетила осезаемо през летния сезон, когато спасителите от ПСС – Банско са провели четиринайсет акции. “Беше изключително тежък сезон, всички акции бяха по земя. За щастие успяхме да спасим всички пострадали въпреки тежките наранявания и тежките терени и труднодостъпни места в планината, но пак казвам – наистина е тежко без въздушно спасяване. Имаше пострадали в района на Кончето, в района на Джангал, говорим все пак за средата на Пирин планина, където е наистина труднодостъпно”, разказа за летните акции планинският спасител. Щастлив е обаче, че екипите са успели да помогнат при всеки един от случаите и пострадалите са спасени.
От Планинската спасителна служба припомнят за основните правила в планината, които осигуряват безопасност на хората, които практикуват зимни спортове, както и на всички, които излизат в планината. “Първо ние апелираме скиорите да не напускат маркираните ски писти, те са достатъчно добре обезопасени и обработени, за да могат да предоставят едно незабравимо удоволствие. Когато решим обаче да напуснем маркираната ски писта на своя глава, да излезем от нея, ние веднага влизаме в една рискова спирала, която води от нещастие към нещастие. Извън пистите дебнат изключително много опасности, сред които скали, скални прагове, лавини, ниски температури, които довеждат до хипотермия, когато се изгубим и не можем да се приберем навреме” – изтъкна основните опасности и предизвикателства в зимната планина инструкторът по планинско спасяване.
Съветите на спасителите включват задължително да бъде направен добър план, когато се отива в планината. Човек трябва да е добре запознат с маршрута, много важна е екипировката, както и това тя да отговаря на намеренията ни и да е съобразена със ситуацията в планината. Много е важно да преценяваме собствените си възможности, да не се надценяваме, нито да подценяваме планината, да сме запознати с прогнозата за времето и дали е удачно да излизаме, рискуваме ли с това, или не, допълни Атанас Уков. Той посъветва никога да не се ходи сам в планината, защото това крие рискове. Винаги трябва да имаме зареден телефон, който да ползваме само при нужда. Най-добрият вариант е това да е смартфон, с приложението на Планинската спасителна служба, с което много бързо може да се локализира мястото на човек в планината.