Подпомагат над 1000 души от община Кюстендил в благотворителната инициатива “Бъди Човек”

  • За съжаление има много възрастни хора, които живеят в крайна бедност – нямат дори врати и прозорци, разказа Ангела Николова

Възрастни хора от Кюстендил и 60 села на общината ще получат за предстоящите празници подаръци чрез инициативата “Бъди Човек”. Кампанията по разнасянето на пакетите продължи до неделя. През следващия уикенд ще бъдат доставени и останалата част от пакетите, като общият брой на хората, които ще получат дарове за коледната и новогодишната трапеза, е над 1000. Това изчисли една от организаторките на акцията – Ангела Николова.


Около 50 доброволци от Кюстендил, само млади хора, откликнаха на призива в социалните мрежи на инициаторите и се включиха с доброволна помощ за разнасянето на пакетите и в най-отдалечените села на общината, със собствените си автомобили.
Благотворителна инициатива “Бъди Човек” върви за осма поредна година в Кюстендил. Инициатори са младежи, обединени около идеята да зарадват колкото се може повече хора с различни хранителни продукти за предстоящите празници.


Хранителните продукти се набират в пунктове в Кюстендил и София, а всяка поредна година желаещите да даряват се увеличават. Освен от София и Кюстендил, дарения чрез куриерски фирми пристигат и от цяла България. “Това са хора, които са научили за нас от социалните мрежи и въпреки че такива групи има в цяла България, те настояват да направят даренията си за хора от Кюстендилско”, разказа Николова.
През тази година и друга организация им предложила партньорство, благодарение на която се доставят и топли завивки на възрастни хора. “За съжаление има много възрастни хора, които живеят в крайна бедност – нямат дори врати и прозорци. През тази година, след като установихме, че има и такива, които не могат да си сготвят сами, им предоставяме и готови за консумация консерви, които дарителите пращат. Предстои да разнесем и храна, приготвена и предоставена от две кюстендилски заведения, разказа още Ангела Николова.


Тя споделя, че хората по селата вече ги очакват, а често ги посрещат с рецитации на стихове или песни. Въпреки че организацията е доста трудна, удовлетворението ни накрая е голямо, разказа Николова.