Пернишки прокурор: Министри носят вина за водната криза

Постановлението на прокурор Минчева бе публикувано във фейсбук.
  • Окръжната прокуратура в града е намерила данни за проявена безстопанственост

  • Материалите по делото са изпратени на Специализираната прокуратура

 

Регионалният министър и министърът на околната среда са сред основните заподозрени за водната криза в Перник. Това става ясно от постановление на прокурор Красимира Минчева от окръжната прокуратурата в града, която е намерила данни за проявена безстопанственост от двамата министри. “С бездействията си министрите на МОСВ и министърът на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно преписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК (безстопанственост)”, се казва в постановлението на прокурор Минчева. То бе публикувано във фейсбук от един от авторите на отворено писмо до прокуратурата, в което се настоява да се установят виновните за водния режим. От постановлението не става ясно какво точно е трябвало да направят министрите, но са пропуснали. Прокурорът разказва обстановката около въвеждането на режим, цитира потреблението на вода от язовира и споменава с няколко думи ремонта на стената. Посочва се само, че министърът на околната среда утвърждава графиците за ползване на водоема и е бил запознат със ситуацията. Решението вече е препратено към компетентната да разследва министри Специализирана прокуратура.

“Ако има проблем и грешка, то аз бих ги отчела като забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и стопиране на водата към промишлеността”, каза настоящият регионален министър Петя Аврамова. Тя не може да каже дали забавянето на водния режим има връзка с местните избори. “Истината е, че ВиК дружеството трябва да уведоми областния управител и кмета. Дори няма задължение да уведоми принципала си МРРБ или пък МОСВ, или която и да е друга държавна структура. Така че съвместно с кмета и с областния управител е трябвало да бъде въведен воден режим”, каза регионалният министър. Петя Аврамова не е била запозната с постановлението на пернишката прокурорка, а само с медийната публикация за него. “Нямам документа, който е постановен от прокуратурата в Перник. Цялата документация е изпратена в Специализираната прокуратура, но ние нямаме достъп до тези документи. Няма как да коментирам нещо, което не ни е предоставено”, каза тя. В отговор на въпрос дали все пак носи някаква отговорност за водната криза, тя посочи, че МРРБ, като принципал на ВиК дружествата, има ангажимент за изграждане и поддръжка на инфраструктурата.

Преди дни бе публикувано официално съобщение на прокуратурата за разследването за безстопанственост. В него се казваше, че част от материалите по делото ще бъдат изпратени на Специализираната прокуратура-София с оглед нейната компетентност да разследва деяния, извършени от кметове, областни управители и министри. В същото време обаче не се съобщаваше какво точно е установила прокурор Красимира Минчева. Преди да излезе информацията за постановлението на пернишката прокурорка, Петя Аврамова поиска “да не се бъркаме в работата на компетентните органи”. “Всичко, което се изисква от нас като данни, ще бъде предоставено. Да оставим компетентните органи да направят своите заключения”, обясни тя. Министърът допълни, че ако има вина, то тя ще бъде установена и “ще бъде понесена от съответния сгрешил – било то институция или лице”.

Водният режимът в Перник бе въведен на 18 ноември, точно след местните избори. Преди това от перничани дълго време бе укривана истината за състоянието на язовира, докато градът бе управляван от ГЕРБ. Новият кмет на Перник Станислав Владимиров (БСП) обвинява регионалното министерство в бездействие по въпроса за водната криза в града. Той каза пред бТВ, че институцията нито дава идеи за решаване на проблемите, нито прави нещо. “За един месец не се изпълнява нищо от това, което МРРБ пое като ангажименти – не бяха направени аварийни групи, които да спрат безбройните течове; няма нови водохващания, нови водоизточници и варианти за допълнителна вода към язовир “Студена”, каза Владимиров. По думите му единственото предложение на МРРБ за справяне с водната криза в града е налагане на по-строг режим. Кметът на града е изразявал многократно надеждите си, че прокуратурата ще открие кой е отговорен за ситуацията. Във вторник му било съобщено, че в “Студена” има малко над 4,3 млн. кубика вода, но не е получил отговор кога ще бъде достигнат мъртвият обем на водоизточника. Това е водата, която е негодна за питейни и битови нужди./Медиапул