Mercedes-Benz представи обновения GLA

На 11-ти декември за първи път Mercedes-Benz представи изцяло дигитално новия GLA. Събитието беляза кулминацията на пълното обновление в семейството компактни автомобили на марката. Новият модел залага на повече удобство, безопасност и ефективност на вградените системи.

Характерът на новия GLA е значително подсилен в сравнение с предходния модел: височината му е точно 1611 милиметри (1616 с релсите на покрива) и надвишава тази на предшестващата версия с повече от десет сантиметра. Съответно по-високото и характерно SUV място за сядане също идва с повече място на първия ред. Пространството в задната част е също по-щедро, въпреки че сега то е с един и половина сантиметра по-късо. Типичните офроуд конструктивни характеристики включват отвесна предна част, къси надвеси отпред и отзад, както и защитни облицовки. 4MATIC моделите са оборудвани със серийния пакет за офроуд инженеринг. Това включва допълнителна програма за шофиране, функция за оказване на помощ при офроуд спускания и офроуд видео на дисплея на таблото, в комбинация с предни MULTIBEAM LED фарове със специална светлинна функция за офроуд шофиране.

Новият 19 прави следваща стъпка в посока безопасност благодарение на асистиращите системи. Подобрените възможности на пакета за помощ при шофиране включват функции при завиване, за авариен коридор, както итакава  за предупреждение при излизане, която сигнализира на водача за приближаващи се велосипедисти, превозни средства или хора, засечени в близост до пешеходна пътека. Благодарение на тези въведения автомобилът може да реагира тогава, когато водачът не го прави. Активният спирачен асистент се активира в много ситуации с прилагане на автономно спиране, за да се избегне сблъсък или да се намали тежестта му. Системата може също така да спира от скорост до 60 км/ч за стационарни превозни средства и пешеходци, пресичащи пътя отпред. В зависимост от ситуацията това дори предотвратява сблъсъци до скорост от 50 км/ч.

С най-новите опции за асистиране на водача, системата за инфотейнмънт MBUX с интуитивно управление, както и функцията за всеобхватен ENERGIZING контрол на комфортa новият модел има всички силни страни на сегашното поколение компактни автомобили на Mercedes-Benz. А мощните четирицилиндрови бензинови и дизелови двигатели са напълно модернизирани за новото издание на серията компактни модели. В сравнение с предишното поколение те се характеризират със значително подобрени мощност и въртящ момент, както и ефективност и емисии.

Двата нови офроуд модела на Mercedes-Benz, GLB и GLA, се допълват перфектно. Представеният по-рано тази година GLB е най-функционалният и най-просторен представител на компактното семейство, а новият GLA се позиционира като негов спортен брат и лайфстайл ориентиран SUV. Според изчисления на продизводителя на база целия му жизнен цикъл, моделът ще се превърне в един от най-популярните компактни автомобили на Mercedes-Benz, точно след А-класата.

Очаква се GLA да дебютира в Европа през пролетта на 2020, като в България автомобилът ще бъде се предлага от генералния дистрибутор за страната Силвър Стар.

Най-важните характеристики на новия Mercedes-Benz GLA:

  • Повече от десет сантиметра по-висок от предшественика си, но един и половина сантиметра по-къс;
  • Повече място за пътниците в предната част и значително повече пространство за краката в задната част;
  • Функция за реагиране при аварийни ситуации. Активният спирачен асистент е част от серийното оборудване и се активира в много ситуации с прилагане на автономно спиране, за да се избегне сблъсък или да се намали неговата тежест;
  • Разширени функции на пакета за подпомагане на шофирането. Добавени са например функциите при завиване, тази за авариен коридор и функцията за предупреждение при излизане, която известява водача за приближаващи се велосипедисти или превозни средства, както и когато пешеходци са забелязани в близост до пешеходна пътека;
  • Входен модел в успешната фамилия Mercedes-Benz SUV и ориентираният към по-спортен начина на живот брат на GLB;
  • Много добър коефициент на въздушно съпротивление (CD стойност от 0,28);
  • 4MATIC моделите разполагат със серийния пакет за офроуд инженеринг;
  • Включва интуитивната MBUX система (Mercedes-Benz User Experience) като стандарт;
  • Замества вече успешен модел: произведени са повече от 1 млн. броя от първата версия GLA;
  • Начало на продажбите в Европа през пролетта на следващата година./autobild.bg