“Физика на тъгата” на Тео Ушев влезе в краткия списък за оскарите

Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите “Оскар”, обяви кратките списъци в девет категории, сред които за международен филм, документален филм, визуални ефекти, оригинална музика, песен от филм, съобщават световните агенции и “Варайъти”.

Десет продукции, избрани измежду 92 предложения, попадат в краткия списък за късометражна анимация. Сред тях е “Физика на тъгата” на режисьора Теодор Ушев от Кюстендил, предаде БТА.

„Физиката на тъгата“ е адаптация по романа на Георги Господинов и вече спечели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто.

За сценария на новия си филм Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм биография, а филм лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии, пише „Сега“. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, пречупен през личния разказ.

Ушев има вече и една номинация от Американската академия за филмово изкуство и наука за „Сляпата Вайша“ – историята на момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоено между миналото, в което гледа с едното си око, и бъдещето, видимо с другото.

Останалите 9 ленти в раздела късометражна анимация са: Dcera (Daughter) на Дария Кашчеева (Таджикистан); Hair Love на Матю Чери (САЩ); He Can’t Live without Cosmos на Константин Бронзит (Рус); Hors Piste на Лео Брюнел, Лорис Кавалие, Камий Жалабер и Оскар Мале (Фр); Kitbull на Росана Съливан (САЩ); Memorable на Брюно Коле (Фр); Mind My Mind на Флоор Адамс (Хол); Sister на Сики Сонг (Кит); Uncle Thomas: Accounting for the Days на Регина Песоа (Порт).

Номинациите за 92-рите награди “Оскар” ще бъдат оповестени на 13 януари 2020 г. Отличията ще бъдат раздадени на 9 февруари на церемония в Лос Анджелис.