Международен екип от учени проведе компютърно сканиране на мумии от Гренландия, живели през 16-и век, което показа, че тези хора са страдали от запушени артерии през целия си живот.

За откритието съобщава International Business Times. Изследователският екип е изследвал добре запазените мумии на четирима възрастни и едно дете, обитавали Гренландия преди около 500 години. Анализът на скелета и зъбите показал, че двама от възрастните са мъже. Две мумии били на жени, починали на възраст между 18 и 30 години.

Компютърна томография разкри в три от мумиите натрупване на плака от мастен материал в артериите. На снимките тези плаки изглеждат като по-плътни тъканни петна. В същото време учените не могат да са категорични, че именно тази болест е причинила смъртта на древните гренландци.

В проучването, публикувано и на отворената дигитална платформа на Американската медицинска асоциация, авторите пишат:

„Смята се, че атеросклерозата е съвременна болест, но нейното присъствие при древните хора увеличава вероятността за по-фундаментална предразположеност към това заболяване“.

Атеросклерозата е заболяване, при което вътре в артериите се натрупват плаки. В съвременния свят в развитите страни това заболяване е една от водещите причини за смърт.

Наличието на плаки в артериите на хора, починали преди 500 години, изненада изследователите. Сканирането разкри, че тези хора са се хранели здравословно – менюто им е било богато на Омега-3 мастни киселини. Те са консумирали предимно риба и птици./БГНЕС