Сапаревобанци не откриха кръста, вярват: Ще замръзне в р. Джерман, на добро е

Марио Гинин е последният, издържал на студа в реката.

Богоявленският кръст, който отец Димитър Недялков хвърли в  река Джерман над кв. „Гюргево” в Сапарева баня, остана във  водата, съобщиха за в. „Вяра” от местния храм „Св. Георги Победоносец”. „7 момчета се бориха за кръста, но не можаха да го открият. Близо 20 минути го търсиха, но вирът е доста дълбок – близо 1 м, а водата е много студена, в нея има ледени късове. Момчетата измръзнаха. Не можеха повече да издържат на студа. Предполагам, че утре ще го търсят отново, вероятно ще пуснат водата да изтече от вира.

Отец Димитър и Кристиан Иванов

По-важното е, че тази нощ кръстът ще замръзне в река Джерман. Това е добра поличба, вещае плодородие и здраве за нашия град, за целия народ!!! Браво за смелостта и упоритостта на момчетата, които се хвърлиха в ледените води!!! В знак на благодарност и тази година всички смелчаци получиха специални тениски за благословение”, каза Силвия Недялкова – служител в общината, която е и администратор на страницата на храма „Св. Георги Победоносец” във фейсбук, и дъщеря на свещеника. Последните, излезли от водата след упорито търсене на светинята, са студентът в Националната спортна академия Марио Гинин, Кристиан Иванов, който миналата година на Богоявление бе извадил кръста от водата, и Кирил Милошов – и тримата редовни участници в ритуала.

Йордановден и сега бе отбелязан с литургия в черквата „Св. Георги Победоносец” и литийно шествие до реката, където се освещава водата и се хвърля кръстът. Обичайно за настроението на дошлите за обреда край вира се грижиха музикантите от Детския фолклорен ансамбъл „103 градуса” към читалище „От извора – 2013” с ръководител Иван Начов.