32-годишният Георги Димитров улови кръста на Йордановден в Дупница

Георги Димитров извади кръста.
  • Даряват парите, събрани с разпятието, на 30-годишния Евгени Димитров от Яхиново, предстои му трансплантация на бъбрек в болница в Турция

 

Георги Димитров извади кръста от река Джерман на Йордановден в Дупница. 32-годишният служител във  фармацевтичната компания „Актавис” в града е от Дупница и за първи път участва в богоявленския ритуал. В надпреварата за Христовия символ тази година се включиха 10 души, предимно младежи. Георги успя да намери кръста почти веднага, след като светинята падна във водата.

10 души влязоха в мразовитата вода на Джерман за кръста.

„На всички пожелавам много здраве, щастие и късмет. Не беше трудно да уловя кръста”, каза късметлията. Кръстът бе хвърлен от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски от Наковия мост, който заедно с още няколко местни свещеници преди това отслужи водосвет. Водосветът бе предхождан от литургия за Богоявление, отслужена в черквата „Покров на св. Богородица”, откъдето свещенослужителите и вярващи дойдоха, като направиха литийно шествие. На ритуала присъстваха стотици, които наблюдаваха от двата бряга и моста на реката. Сред зрителите бяха и кметът Методи Чимев, зам.- кметът Крум Милев, общински съветници.

Дошлите край реката целуваха кръста за здраве.

Малко преди изпълнението на обреда бе обявено, че парите, които се събират при обиколката с разпятието, ще бъдат дарени на нуждаещ се от скъпо струващо лечение. Това е 30-годишният Евгени Димитров от село Яхиново, на когото предстои трансплантация на бъбрек в болница в Турция. За операцията са необходими 25 000 евро. Желаещите можеха да направят дарение на място, за което имаше кутия.

Заедно с ритуала бе проведена и благотворителна акция.

По традиция след ритуала на реката в храма „Покров на св. Богородица” бе раздадена осветена вода.

Литийното шествие

Отново традиционно на Йордановден дупничани отбелязаха годишнината от рождението на Христо Ботев. Представители на общинската управа, граждани и ученици поднесоха венци и цветя на паметника на големия революционер и гениален поет, дал живота си за България.