Перник отменя Сурва заради водната криза

Сурва 2020 тази година ще е невъзможна. Перник отменя Международния фестивал на маскарадните игри заради бедствието, сполетяло града с водната криза, пише сайтът „Кмета БГ”, който цитира NOVA TV.

“Фестивалът “Сурва”, който традиционно се провежда в Перник, тази година няма да се състои. Причината – кризата с водата в общината и въведеният режим”, съобщи за NOVA кметът на града Станислав Владимиров.

Здравният министър Кирил Ананиев и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посетиха днес града и са разговаряли с Владимиров. Категоричното мнение на здравното ведомство е, че заради опасност от зарази е по-добре фестивалът да бъде отменен. От Районната здравна инспекция също са крайно против провеждането на “Сурва 2020”.

“В период на бедствено положение е изключително рисково за здравето на хората. Ето защо се наложи да вземем това тежко решение”, заяви Владимиров за NOVA. И допълни, че за случващото се вече са уведомени групите от чужбина, които трябваше да участват в пищното събитие. То беше насрочено за периода 24-26 януари.

Само в селата около Перник ще се проведе автентичният ритуал, който съпътства “Сурва”.

През 2019 г. във фестивала дефилираха рекордните над 7400 участници. Много от тях танцуват с тежки кожени костюми. Кубрат Пулев бе сред над 20-те хил. гости на тридневния спектакъл миналата година.

Фестивалът се организира от община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно във фестивалната надпревара участват маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.