„Ройтерс”: 80 американски войници са убити

 

Иран изстреля „повече от дузина“ балистични ракети във вторник срещу две авиобази в Ирак, където са базирани американските и коалиционните сили, обяви Пентагонът.

“Около 2230 GMT на 7 януари Иран изстреля повече от дузина балистични ракети срещу американските военни и коалиционни сили в Ирак”, съобщи в изявление заместник-министърът на отбраната Джонатан Хофман.

До момента няма информация за жертви и пострадали в базата.

“Ясно е, че тези ракети са изстреляни от Иран и са насочени най-малко към две иракски военни бази, в които се намират американски военни в Ал Асад и Ербил.”

По-рано в нощта на вторник срещу сряда Иран извърши ракетно нападение върху иракска авиобаза в западната част на Ирак, където са базирани американските и коалиционните сили, съобщиха иранските държавни медии.

Източници от силите за сигурност съобщиха за АФП, че девет ракети са ударили авиобаза „Айн ал-Асад”, най-голямото от иракските военни съоръжения, където са базирани чужди войски.

Атаката беше извършена на три вълни малко след полунощ, казаха източниците.

За първи път Иран поема отговорност за нападение, като държавната телевизия съобщи, че именно Техеран е изстрелял ракетите по базата.

Американските инсталации в Ирак през последните месеци бяха атакувани с ракети около 15 пъти, но никога досега Иран не е поемал отговорност за тези нападения.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп „наблюдава внимателно ситуацията и се консултира със своя екип за национална сигурност“, според Белия дом.

Атаката дойде, след като протехеранските фракции в Ирак си обещаха да обединят сили, за да „отговорят“ на смъртоносния американски удар миналата седмица край летището в Багдад. При атаката беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани, определян за “кръстник” на мрежата на Техеран в региона, и върховният командир Абу Махди ал Мухандис, заместник-ръководителят на иракската военна мрежа „Хашид ал Шааби”.

Иранската държавна телевизия съобщи, цитирана от „Ройтерс”, че 80 „американски терористи“ са убити, а американски хеликоптери и военна техника са повредени. Тя не представи доказателства за това как е получила тази информация.

По-рано източник заяви, че непосредствени данни за загинали американци няма, докато други американски служители отказаха коментар.

Общо 22 ракети са ударили две бази, в които се помещават американски войски, но няма жертви в Ирак, съобщиха иракските военни след атаката през нощта.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в туитър, че е в ход оценка на щетите от ударите и че той ще направи изявление по-късно.

„Всичко е наред!“, туитва Тръмп, който през декември 2018 г. посети един от целевите обекти в Ирак, въздушната база „Айн ал Асад“.

Иран, който отдавна заяви, че американските сили трябва да напуснат Близкия изток, каза на Вашингтон да изтегли войските си след атаките, за да се предотвратят още смъртни случаи и предупредиха американските съюзници, включително Израел, да не допускат атаки от своите територии.

Иранската телевизия съобщи, че служител в кабинета на върховния лидер Али Хаменей е заявил, че ракетните атаки са “най-слабите” от няколко сценария за отмъщение. Той цитира друг източник, според който Иран е взел на прицел 100 други потенциални цели.

Иранският президент Хасан Рухани трябва да говори по-късно днес, съобщи държавната телевизия. /БГНЕС