Цецо Соколов и България продължават да мечтаят за Токио 2020

Цветан Соколов реализира 20 точки за победата над „плавите”. 

 Исполинът от сапаревобанското село Ресилово с пореден силен мач за „лъвовете” при победата с 3:2 над европейския шампион Сърбия

Цветан Соколов направи поредния си силен мач и помогна на България да се класира на полуфиналите на континенталната олимпийска квалификация, която се провежда в немската столица Берлин. Роденият в сапаревобанското село Ресилово исполин отново стана топреализатор със своите 20 точки (2 аса) за победата с 3:2 (25:21, 24:26, 25:22, 19:25, 15:13) гейма над европейския шампион Сърбия в решителния мач от Група „B”.
Двата отбора стартираха равностойно в емблематичната зала „Макс Шмелинг Хале”, като положението се запази до осмата точка. След това нашите момчета се откъснаха и оформиха добра преднина, запазвайки стабилността си и през следващите минути. При 19:15 селекционерът Силвано Пранди получи жълт картон за бурна реакция след съдийско отсъждане. Въпреки това българските волейболисти успяха да затворят без особени проблеми гейма.
Втората част бе доста оспорвана от самото начало. Отборите разменяха ролите си, като в средата на гейма и в ключовите моменти в края играта вървеше точка за точка. В крайна сметка обаче сърбите успяха да наложат волята си благодарение на по-добрата си игра в атака.

Най-важният гейм за България беше третият. В него момчетата на Силвано Пранди дадоха всичко от себе си и в крайна сметка изпълниха целта си. Началото на частта бе по-силно за сърбите, но постепенно „трикольорите” се окопитиха, а първото им повеждане в резултата беше при 15:14. Гонитбата точка за точка продължи още малко, но в решителния момент българските волейболисти показаха изключителен характер.
След атака на Алекс Грозданов българите затвориха гейма при 25:22 и с тази точка изпълниха нужното условие за класиране на полуфинал, а именно – минимум два взети гейма.
След като полуфиналът вече бе осигурен със спечелването на два гейма, Силвано Пранди на практика смени целия състав на България. Това веднага даде отражение на игрището и „плавите” успяха да затворят четвъртата част при 25:20 и вкараха мача в пети гейм.
Сърбите стартираха тайбрека по чудесен начин и поведоха със 7:4. Добра атака на Ники Пенчев обаче намали резултата до 5:7. Страхотно представяне на блокада от страна на брат му Розалин Пенчев доведе до 7:8, но сгрешен сервис на Ники Пенчев възстанови преднината на сърбите.  Розалин Пенчев доведе до равенство 11:11. Нови феноменални прояви на Розалин Пенчев отново се показа в най-добрата си светлина и направи резултата 13:11 в наша полза, а Ковач поиска таймаут. Пенчев обаче заби четвъртия си последователен сервис в мрежата и позволи да се стигне до 12:14. България изпусна първия си мачбол, но Ники Пенчев бе брилянтен и заби за 15:13, носейки триумфа на „лъвовете”.
Националите ни очакват съперника си на полуфиналите, който ще стане ясен след последния двубой от Група „А” – между Словения и Чехия.