Още през август се е знаело за проблема с язовир “Студена”

  • Въпреки това от Министерството на околната среда и водите не са предприети никакви мерки

Още през август миналата година е било ясно, че водата в язовир “Студена” е намаляла значително. Това се вижда и на сателитните снимки, и в дневника на хидролога на водния басейн, пише “Дневник”.

Освен това през септември управителят на ВиК-Перник инж. Иван Витанов е изпратил серия от справки до Министерството на околната среда и водите за обема на язовир “Студена”. От тях става ясно, че водата постепенно намалява. Въпреки това от министерството не предприемат нищо.

На 2 септември в язовира е имало 9.8 милиона кубически метра вода, а на 10 септември – 9.3 милиона. На 20 септември водата е вече 8.7 милиона кубика, а в последния ден на септември водата е само 8 милиона кубически метра, или по-малко от една трета от максималния обем. В края на октомври водата е вече само 6 милиона кубически метра, но в графика за използване на водите, подписан от министър Нено Димов, отново не се обявява режим на водата. Едва през ноември от МОСВ решават да намалят количеството вода за населението и да спрат водата за “Стомана индъстри” и “Топлофикация Перник”.

Какво показват сателитните снимки на язовира от последните 2 години, какво пише в справките, изпратени от ВиК-Перник до МОСВ през последните месеци и в дневника на хидролога на язовир “Студена” и защо ВиК-Перник няма проект за воден цикъл – отговорите на тези въпроси гледайте в новото разследване на Валя Ахчиева за EURACTIV.