Снимка: Архив

Община Гърмен оптимизира бюджета си, за да премахне таксите за детските градини, каза в интервю за БТА новият кмет Феим Иса. Решението ми е породено от това, че има хора в общината, които не могат да си позволят тези такси, особено когато имат по две-три деца, тогава сумата става 120 лева, посочи кметът на Гърмен. Това е начин да се борим с демографските проблеми, а и да се опитваме да задържим младите хора, като им осигурим по-добри условия при нас, допълни той.
В момента таксата за детските градини е около 40 лева месечно. Предложението тя да отпадне е за всичките шест детски градини в общината, които се посещават от близо шестстотин деца. Предстои предложението да бъде разгледано и гласувано на сесия на Общинския съвет.
За да се компенсират средствата в бюджета след премахване на таксите за детските градини, ще бъдат оптимизирани разходите. Вече са предприети действия в тази посока, като предстои да се отложат разходи, свързани с чествания на празници в община Гърмен.
До момента общинският кмет е намалил заплатата си с 400 лева. Смятам, че не може кметът на общината да получава максималния размер на заплатата, която му позволява законът, а в същото време неговите служители да бъдат с минимални работни заплати, каза още Феим Иса. Той допълни, че предстои да се откаже и от представителните разходи, които са в размер на десет хиляди лева, с което ще се осигурят средства за детските градини в общината.