Министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа

Снимка: БНТ
  • Арестуваха Ирена Соколова и шефа на ВиК Иван Витанов заради водната криза в Перник?

 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа. Това заяви пред БНР Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Все още няма повдигнато обвинение срещу Димов.

Ирена Соколова

Милева не уточни от кой момент точно е започнало да тече 24-часовото полицейско задържане на екоминистъра. В петък ще стане ясно ще го обвини ли прокуратурата и ще иска ли за него постоянен арест, както и какъв ще е статутът на бившия областен управител на Перник Ирена Соколова, на бившия кмет на града Вера Церовска и на шефа на ВиК-Перник Иван Витанов, който по информация на БНР вчера е бил задържан за 24 часа.

По информация на националното радио Димов е отведен вчера за преглед в МВР болница, а след това в 3-то районно управление, където ще прекара нощта.

Около 13,30 ч. в четвъртък служители на МВР и прокуратурата изведоха Нено Димов от сградата на ведомството му.

Иван Витанов

Той беше качен в микробус на прокуратурата и отведен.

Димов бе изведен от МОСВ без белезници и тогава заяви, че не е задържан. По неофициална информация след няколкочасовия обиск в кабинета му той е бил отведен за обиск и в дома му.

Също по неофициална информация разследващите са били днес и в дома на Ирена Соколова.

По-рано вчера главният прокурор Иван Гешев заяви, че образуваните преди време дела за непредприети действия за предотвратяване на водната криза в Перник вече са обединени в едно мегаразследване срещу длъжностни лица от областната управа на Перник, местното ВиК и екоминистерството, като то се води от спецпрокуратурата.

Обиски и разпити се извършиха вчера в Перник и София заради водната криза в Перник. В сградата на МОСВ бяха служители на Специализираната прокуратура. В министерството се провеждаше проверка заради водната криза в Перник и заради лицензите на фирмите за внос на боклук от чужбина. Проверката е разпоредена лично от Иван Гешев. На няколко пъти служителите на реда вадиха от сградата документи и компютърни носители.

Иван Гешев

Лидерката на Жени ГЕРБ и бивша областна управителка на Перник Ирена Соколова е арестувана по време на акцията на прокуратурата заради водната криза в града. Задържан е и шефът на пернишкото ВиК Иван Витанов, съобщи Нова телевизия.

До петък трябва да бъдат разпитани 30 лица, съобщи главният прокурор Иван Гешев. До края на деня (четвъртък) ще стане ясно дали има задържани за водната криза в Перник, заяви на брифинг в града главният прокурор Иван Гешев.

“Прокуратурата осъзнава, че безводието е сериозен проблем за гражданите на Перник и ние ще поемем своята отговорност. Ние не можем да решим проблема, не можем да пуснем водата, можем да се ангажираме с търсене на наказателна отговорност, ако евентуално има виновни длъжностни лица”, заяви Гешев. Според него всяка държавна структура трябва да поеме своята отговорност, някои вече го правят.
Главният прокурор съобщи, че се проверява и ремонтът на стената на язовир “Студена”. Засега няма данни за нарушение, за престъпление, каза Гешев. Наблюдаващ прокурор по досъдебното производство е Ангел Кънев, втори наблюдаващ прокурор е Николай Цветков, командирован от Окръжна поркуратура-Перник.

Вяра Церовска

Гешев посочи, че заедно с бившия главен прокурор Сотир Цацаров е провел среща с кмета на Перник. Той е уведомил Станислав Владимиров, че по досъдебното производство се провеждат активни действия по разследването и се очакват сериозни резултати. Според главния прокурор най-вероятно премиерът е запознат, понеже МВР и ДАНС са на пряко подчинение на правителството.
Иван Гешев отказа да коментира неофициалната информация за задържането на определени лица.

По-рано вчера премиерът Борисов заяви, няма значение дали си от ГЕРБ, има несвършена работа. „Борбата с корупцията и безотговорността си има материални измерения. Колегите от Икономическа полиция и ДАНС работиха много време. Подготвиха това, което считат за достатъчно като материал, предадоха в прокуратурата. Така че поздравявам прокурорите, че така активно работят, съобщи премиерът Бойко Борисов в коментар за специализираната акция, която се проведе в Перник вчера.

Снимка: НОВА

На коалиционен съвет ще обсъдим оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, съобщи премиерът.

„Моята работа е да осигуря условия на МВР, ДАНС и прокуратурата да работят. Оттук нататък вече ще говорят прокурорите. Те работиха активно седмици наред, докладваха на прокуратурата, и след като решиха, че това е достатъчно, днес (вчера – бел.ред.) сабале в 5 часа започнаха акцията“.

Относно слуховете за арести на бившия областен управител на Перник Ирена Соколова и бившия кмет на града Вера Церовска Борисов съобщи, че няма значение „дали са били от ГЕРБ, или не“. „Това дали си от ГЕРБ, или БСП не би трябвало да значи нищо. Има свършена работа и несвършена работа. Те си отидоха от ГЕРБ, отидоха си от постовете си – оттук нататък какво повече да направим?“, уточни Борисов.

По думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов е разпоредена проверка във всички териториални дирекции на МВР в страната да има ежедневен мониторинг за престъпления, извършвани във ВиК дружествата.

„Целта на тази проверка е отрано да определим проблеми, за да можем да реагираме“.

Маринов не можа да потвърди арестите на Ирена Соколова, Вяра Церовска и други лица, преди да са издадени заповеди за арести.