Броят на заболелите от грип расте

Епидемия се очаква в началото на февруари

 

Ръст на броя на заболелите от грип. Това отчитат здравните власти през последните дни. Очакват се повече болни през следващите две седмици, а епидемия – в началото на февруари.

Шест са вече доказаните случаи на грип в Бургаска област. Само за изминалата седмица новорегистрираните случаи са три. Според епидемиолози Бургаска област е далеч от обявяването на грипна епидемия.

През последната седмица има регистрирани нови три случая – майка и 10-месечното й бебе в Приморско и 2-годишно дете от Поморие

„Характерното е, че имаме вече друг подтип на грип А, т.е. новите случаи за Н3N2”, посочи д-р Величка Григорова от РЗИ-Бургас.

Заболяването е преминало сравнително леко, а пациентите са изписани. Въпреки случаите на грип епидемиолозите обясняват, че за седмица регистрираните остри респираторни заболявания са под 300, което е далеч дори от предепидемичните стойности. Потвърждават го и лекарите.

„Към момента не съм забелязала, поне сред моята пациентска листа, болни от грип. Леко обаче е увеличена честотата на острите респираторни заболявания, което е нормално за сезона”, обясни д-р Анна Стаматова.

Пред кабинета на д-р Стаматова е Кристиян, който вече е с диагноза бронхит. „В началото се чувствах малко зле. Когато се разхождах, нямах сили, краката ме боляха”, сподели деветгодишният Кристиян.

Повечето пациенти, посетили кабинетите, били с хрема, температура и лека кашлица. Симптомите на грипа обаче не могат да се сбъркат, обясняват лекарите.

„Грипът е остро респираторно заболяване с много силно начало. Пациентът обикновено може да посочи часа, в който се е разболял. Започва с много висока температура, болки в мускулите, по ставите, силно главоболие и болки в очите”, обясни д-р Стаматова.

Към момента в Бургас данни за епидемия няма. Лекарите съветват да се избягват места със струпване на много хора и да се пази лична хигиена.

„Предполагам, че към края на януари вероятно ще бъдат достигнати предепидемични стойности, а през месец февруари епидемични стойности на заболяемост”, заключи д-р Величка Григорова./НОВА