Чимев иска информация за броя на конете в общината и собствениците им

Методи Чимев

Кметът на Дупница Методи Чимев иска информация от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) -Кюстендил за собствениците на коне и броя на тези животни, отглеждани в града и селата, съобщиха от пресслужбата на общината. Градоначалникът ще изиска данните с писмо до дирекцията. Причината за това са зачестилите нощно време свободно движещи се коне над парк “Рила” и в района на главен път Е-79. Всеки един от животновъдите ще бъде официално предупреден за съответните наказателни и административни мерки. Справката със собствениците ще бъде предоставена и на управлението на полицията в Дупница, откъдето също да предприемат дейност по уведомяването им.
Животинският обект, осигурен от общината, където се прибират свободно движещи се коне, работи през деня, като за миналата година са “арестувани” 46 животни. Те са на 33-ма собственици – 22-ма от тях са от Дупница, а 9 от село Бистрица. За всяко животно се плаща 20 лв. за залавяне и 25 лв. за престой до 24 часа. За последния месец на миналата година са прибрани 8 коня на 3-ма собственици. Свободно пуснатите коне през деня намаляха драстично, но за сметка на това продължават набезите вечерно време и най-вече през нощта, което създава предпоставки за ПТП-та по улиците. При нощните набези служителите на реда ще могат да установяват и санкционират собственика им, тъй като животинският обект работи през деня.

67 са новорегистрираните домашни кучета на територията на община Дупница през 2019 година. От началото на годината регистрациите са 2 на четирикраки любимци. От община Дупница поискаха справка от ОДБХ-Кюстендил за регистрираните от ветеринарните лекари в общината кучета за миналата година. Съгласно чл.174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност всеки практикуващ ветеринар е длъжен всеки месец да уведомява ОДБХ и съответната община за регистрираните при тях домашни любимци и техните собственици. От 12-те практикуващи ветеринари на територията на общината списъци са представени от ОДБХ в община Дупница на 4-ма лекари – Георги Бандеров, Васил Ушатов, Анелия Костадинова и Георги Георгиев. Със свое писмо от община Дупница ще напомнят на ветеринарните специалисти, че ежемесечната справка ще бъде изискуема до 5-о число на следващ месец за предходния такъв. От отдел “Екология” започнаха вече обработка на подадените списъци и собственици дали са регистрирани в общината, като на все още ненаправилите това ще бъде съставено предписание със срок, който ако не бъде спазен, ще носи съответната финансова санкция.
Ще бъдат подновени и проверките по домовете за притежаване на домашен любимец, който не е регистриран и преминал през ветеринарен лекар.